Κατάστιχα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία, αριθμό κατάστιχου

Εμφάνιση μόνο των καταστίχων με αριθμό:

Υπάρχουν 105 καταχωρήσεις.

photo Κώδικας διαθηκών και δωρεών
1563-1743

AEIB, Ε΄. Οικονομική διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, Κατάστιχο 8, φφ. 1r-200v

Στο κατάστιχο περιέχεται συλλογή των σημαντικότερων διαθηκών και δωρεών που έγιναν υπέρ της Ελληνικής Αδελφότητας Βενετίας από τα μέσα περίπου του 16ου αιώνα έως τα μέσα του 18ου αιώνα.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητική οργάνωση, οικονομική διαχείριση, διαθήκες, δωρεές
photo Επιστολή του δόγη Pietro Loredan στις βενετικές αρχές της Κρήτης υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας των ορθοδόξων του νησιού
17 Ιουνίου 1569

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία,1. Νομικό καθεστώς, Κατάστιχο 3, φ. 44r-v

Ο Μανούσος Μαράς, κρητικός ορθοδόξου δόγματος, παραπέμπεται από τις βενετικές αρχές της Κρήτης στη Βενετία προκειμένου να δικασθεί από την Ιερά Εξέταση ως αιρετικός. Το γεγονός προκαλεί την αντίδραση του βενετού δόγη Pietro Loredan που, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Δέκα, συνιστά τόσο στο δούκα της Κρήτης όσο και στον καπιτάνο και τους συμβούλους τους να αποφεύγουν παρόμοιες ενέργειες,οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεμβάσεις της καθολικής εκκλησίας, και να διασφαλίζουν στους ελληνορθόδοξους κατοίκους του νησιού την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Λέξεις-Κλειδιά: Μανούσος Μαράς, Συμβούλιο των Δέκα, δόγης Pietro Loredan, δούκας της Κρήτης, καπιτάνος της Κρήτης, καθολική εκκλησία, θρησκευτικά προνόμια, Κρήτη
photo Κατάλογος εισοδημάτων του φεουδαρχικού οίκου Corner
24 Σεπτεμβρίου 1574
Ηράκλειο

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 172β, Θήκη 1, φάκ. 3, έγγρ. 164, φφ. 101r-105r

Απόσπασμα οικονομικού καταστίχου της δουκικής γραμματείας στην Κρήτη, όπου καταγράφονταν τα έσοδα των φεουδαρχικών οίκων του νησιού κατά μήνα. Σημειώνονται τα έσοδα του οίκου Corner από την περιοχή του Ηρακλείου και συγκεκριμένα από τα χωριά Άγιος Θωμάς, Απεσοκάρι, Απάνω Βάθεια, Γαλίφα, Βενεράτο, Ευγενική, Κάτω Δαφνές, Σεμεσκούρες, Πεύκο, Κάτω Σύμη, Απάνω Σύμη, Βολιόρες, Συκολόγο, Πέντε Πέτρες, Χριστός Παναγία, Καλτζί, Γαλήνη, Ασώματος, Αρχάνες και Σπηλία. Τον κατάλογο συνέταξε ο υπάλληλος της Γραμματείας Nicolo Castrofillaca.

Λέξεις-Κλειδιά: φεουδαρχικά έσοδα, οίκος Corner, Ηράκλειο, χωριό Άγιος Θωμάς, χωριό Απεσοκάρι, χωριό Απάνω Βάθεια, χωριό Γαλίφα, χωριό Βενεράτο, χωριό Ευγενική, χωριό Κάτω Δαφνές, χωριό Σεμεσκούρες, χωριό Πεύκο, χωριό Κάτω Σύμη, χωριό Απάνω Σύμη, χωριό Βολιόρες, χωριό Συκολόγο, χωριό Πέντε Πέτρες, χωριό Χριστός Παναγία, χωριό Καλτζί, χωριό Γαλήνη, χωριό Ασώματος, χωριό Αρχάνες, χωριό Σπηλία, Nicolo Castrofillaca
photo Άρνηση της Ελληνικής Αδελφότητας να υπαχθεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη δικαιοδοσία του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
15 Σεπτεμβρίου 1583

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία,1. Νομικό καθεστώς, Κατάστιχο 3, φ. 53r-v

Κατόπιν προσπαθειών ορισμένων μελών της Ελληνικής Αδελφότητας Bενετίας να υπαχθεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας συνεδριάζει και αποφασίζει να κρατήσει στάση αρνητική. Υιοθετείται η πρόταση του σύνδικου Λεονάρδου Σουλογιάννη, που εφιστά την προσοχή τόσο στην πρόθεση των ιδρυτών του ναού να παραμείνει ανεξάρτητος όσο και στις συνθήκες εκχώρησης της άδειας λειτουργίας του από τις βενετικές αρχές και από την Αγία Έδρα.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, Λεονάρδος Σουλογιάννης, πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Πρώτο βιβλίο γάμων
1599-1701

AEIB, Β΄. Εκκλησία, 5. Ληξιαρχικές πράξεις, Κατάστιχο 14, φφ. 1r-190v

Ληξιαρχικό βιβλίο γάμων της Ελληνικής Aδελφότητας. Tο βιβλίο περιέχει 691 πράξεις γάμων, 23 πράξεις αρραβώνων και μία πράξη ακύρωσης γάμου. H συγκρότησή του αρχίζει το 1599 με απόφαση του αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρου και καλύπτει τη χρονική περίοδο έως το 1701. Oι πράξεις είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και καταχωρημένες σύμφωνα με το βαπτιστικό όνομα του γαμπρού ή του αρραβωνιαστικού σε αλφαβητικό ευρετήριο. Σε κάθε πράξη αναφέρεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου ή του αρραβώνα, το ονοματεπώνυμο του γαμπρού και της νύφης μαζί με άλλες πληροφορίες όπως το όνομα του πατέρα, η καταγωγή και το επάγγελμα καθώς και το όνομα του ιερέα που τέλεσε το μυστήριο και τα ονόματα των κουμπάρων.

Λέξεις-Κλειδιά: βιβλίο γάμων, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρος
photo Ληξιαρχικό βιβλίο βαφτίσεων της Ελληνικής Αδελφότητας
1599-1654

AEIB, Β΄. Εκκλησία, 5. Ληξιαρχικές πράξεις, Κατάστιχο 1, φφ. 1r-186v

Στο κατάστιχο, που αποτελεί το πρώτο βιβλίο βαφτίσεων της Ελληνικής Αδελφότητας, καταχωρούνται κατά αλφαβητική σειρά σύμφωνα με το βαφτιστικό όνομα, πράξεις της χρονικής περιόδου 1599-1654, με εξαίρεση λίγες προγενέστερες και μεταγενέστερες προσθήκες. Σε κάθε πράξη βάφτισης αναγράφονται, κατά κανόνα, η ημερομηνία τέλεσης του μυστηρίου, το όνομα και το πατρώνυμο του βαφτισθέντα, ο τόπος καταγωγής, καθώς και τα ονόματα τόσο του εφημέριου του ναού του Αγίου Γεωργίου που τέλεσε το μυστήριο όσο και των αναδόχων.

Λέξεις-Κλειδιά: ληξιαρχικές πράξεις, ναός Αγίου Γεωργίου, βιβλίο βαπτίσεων
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
20 Ιανουαρίου 1602 (1601 βεν. έτ.)

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 2, φφ. 3v-4r

Κατά τη συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου 1601, το Συμβούλιο των 40 αποφασίζει για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να δίνονται τα χρηματικά βοηθήματα στα ανύπαντρα κορίτσια εξαιτίας διαφόρων επεισοδίων. Όσο από τα μέλη της Κοινότητας δεσμεύονταν να κάνουν εισφορές για αυτό το σκοπό έπρεπε να σημειώνονται σε κατάστιχο και να δίνουν τα χρήματα που είχαν δηλώσει μέσα σε 20 ημέρες από τη δέσμευσή τους. Τα χρήματα θα φυλάγονταν σε κασέλλα με δύο κλειδιά που θα τα κρατούσαν ο πρόεδρος και ένας από τους επιτρόπους (governatori).

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, governatori, επίτροποι, χρηματικά βοηθήματα
photo Αποφάσεις της Ελληνικής Αδελφότητας για εκπαιδευτικά ζητήματα
10 Μαρτίου 1602 – 7 Δεκεμβρίου 1795

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 33, φφ. 204r-205v, 294v

Στις ενότητες «Μaestri della Νazione», «Μaestri del Seminario Flangini», «Scuola per figlioli povere famiglie» συνοψίζονται αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα διορισμών, υποχρεώσεων και αποδοχών των δασκάλων της Ελληνικής Αδελφότητας Βενετίας. Επίσης, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας, η Αδελφότητα αποφασίζει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης σε άπορους μαθητές, πρόσφυγες από την Κρήτη (7 Δεκεμβρίου 1653)? αντίστοιχη απόφαση λαμβάνεται την 1η Ιανουαρίου 1792 για τέσσερις νεαρούς, από 6 έως 10 ετών, οι οποίοι προέρχονται από άπορες ελληνικές οικογένειες.

Λέξεις-Κλειδιά: εκπαιδευτική οργάνωση, φιλανθρωπική δραστηριότητα
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
24-29 Μαΐου 1609

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 2, φφ. 44v-45v

Κατά τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 1609 το Συμβούλιο των 40 αποφασίζει για ς τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να πληρωθεί το χρέος του αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας, Γαβριήλ Σεβήρου προς την Αδελφότητα. Το συνολικό ποσό που χρωστούσε ο αρχιεπίσκοπος ανερχόταν στα 1000 δουκάτα, ποσό που θα ξεπλήρωνε σε 10 χρόνια και για το οποίο θα έδινε ως ενέχυρο διάφορα βιβλία και λείψανα. Στις 29 Μαΐου συντάσσεται ευρετήριο του ενέχυρου στο οποίο περιλαμβάνονται 68 βιβλία, ένα λείψανο και ένα εγκόλπιο στο οποίο περιέχονταν ένα κομμάτι από το ένδυμα του Χριστού και λείψανα του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου και του Αγίου Στεφάνου.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, δάνεια, Γαβριήλ Σεβήρος, βιβλία, λείψανα
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
11/21 Αυγούστου 1616

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 2, φφ. 122v-123r

Κατά τη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου 1616 διαβάστηκε η αίτηση των αδελφών Ανδρέα και Νικολάου Κουβλή, ο πρώτος εκ των οποίων ήταν ο guardian grande της Αδελφότητας. Στην αίτηση αναφέρεται η προσφορά της οικογένειας Κουβλή στην Αδελφότητα. Οι αδελφοί Κουβλή θυμίζουν επίσης τα κληροδοτήματα που άφησαν στην Αδελφότητα οι θείες τους Γκρατσιόζα Μανολέσου και Ιζαμπέτα Λονδάνου, καθώς και ο πατέρας τους Λαυρέντιος. Ζητούν να τους δοθεί η άδεια να κατασκευάσουν οικογενειακό τάφο στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Γεωργίου και συγκεκριμένα «κάτω από τα πόδια του αετού» (sotto i piedi della Aquila) με δικά τους έξοδα. Το Συμβούλιο μετά από ψηφοφορία απάντησε θετικά στην αίτησή τους.

Λέξεις-Κλειδιά: τάφοι, guardian grande, Ανδρέας Κουβλής, Νικόλαος Κουβλής, Λαυρέντιος Κουβλής, Γκρατσιόζα Μανολέσου, Ιζαμπέτα Λονδάνου
1   2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...  >>