Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.
|
Επιστολή του Χαήμ Κοέμ προς τον Κωνσταντίνο Παπασελέκη (Σελέκη) και Λάμπρο Σάρο
19 Νοεμβρίου 1725 Λάρισσα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Θήκη 6 , έγγρ. 139/2
Ο εβραίος έμπορος από τα Ιωάννινα Χαήμ Κοέμ που βρίσκεται στη Λάρισσα με επιστολή του προς τους Σελέκη και Σάρο τους ενημερώνει για τον τρόπο που επιθυμεί να παραλάβει το μετάξι που αγόρασε από αυτούς. Με τα χρήματα που τους έστειλε στη Βενετία, επιθυμεί να πληρώσει την αξία του μεταξιού και να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη του.
Λέξεις-Κλειδιά: Χαήμ Κοέμ, Λάρισσα, μετάξι, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Ιωάννινα
|
|
Επιστολή του Θεόδωρου Ιωάννου προς τους Κωνσταντίνο Σελέκη και Λάμπρο Σάρο
4 Ιουνίου 1725 Ιωάννινα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Θήκη 6, έγγρ. 87
Ο γιαννιώτης έμπορος Θεόδωρος Ιωάννου ενημερώνει τους Σελέκη και Σάρο ότι έλαβε τα εμπορεύματα που του έστειλαν καθώς και την επιστολή που τα συνόδευε. Τα δέματα με τα εμπορεύματα δεν βρήκε ακόμα χρόνο να τα ανοίξει αλλά βλέποντας το τιμολόγιο διαπιστώνει ότι η τιμή όλων σχεδόν των εμπορευμάτων είναι αυξημένη. Επειδή εξαιτίας αυτών των αυξήσεων μειώνεται ο τζίρος του, παρακαλεί τους Σελέκη και Σάρο να ελέγχουν καλά τους λογαριασμούς που κάνουν οι ίδιοι αλλά και οι προμηθευτές τους. Επίσης, τους παρακαλεί να προωθήσουν στην αγορά όσα εμπορεύματά του έχει μέχρι τώρα στείλει στη Βενετία και να μην καθυστερούν γιατί ζημιώνεται οικονομικά.
Λέξεις-Κλειδιά: Θεόδωρος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Ιωάννινα, εμπορεύματα
|
|
Επιστολή του Σιλβέστρου Σάρου προς τον Κωνσταντίνο Σελέκη και το Λάμπρο Σάρο
25 Ιουνίου 1727 Κέρκυρα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Θήκη 7, έγγρ. 12
Ο Σίλβεστρος Σάρος από την Κέρκυρα με γράμμα που έφτασε στη Bενετία στις 28 Ιουλίου, ενημερώνει τους Σελέκη και Σάρο ότι έδωσε στο Λινάρδο Βωβό 30 τσεκίνια ως προκαταβολή για τα εμπορεύματα που έφτασαν με τη μαρτσιλιάνα του Μορέρ. Τέλος, τους παρακαλεί να του στείλουν σύντομα όσα εμπορεύματα τους έχει παραγγείλει, γιατί σε λίγο φτάνει ο χειμώνας και τα ταξίδια με τα πλοία θα γίνουν πιο δύσκολα και πιο επικίνδυνα.
Λέξεις-Κλειδιά: Σίλβεστρος Σάρος, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Λινάρδος Βωβός, μαρτσιλιάνα, Κέρκυρα
|
|
Επιστολή του Σταύρου Δήμου από τη Βιέννη προς τους Κωνσταντίνο Σελέκη και Λάμπρο Σάρο στη Βενετία
5 Αυγούστου 1727 Βιέννη
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Θήκη 7, έγγρ. 24
Ο έλληνας έμπορος Σταύρος Δήμου που βρίσκεται στη Βιέννη αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα μάτια του με αποτέλεσμα να μετακινείται με δυσκολία. Με επιστολή του παρακαλεί τους Κωνσταντίνο Σελέκη και Λάμπρο Σάρο να του συστήσουν ένα καλό οφθαλμίατρο στη Βενετία γιατί στην πρωτεύουσα της Αυστρίας οι γιατροί που τον κουράρουν δεν μπορούν να τον βοηθήσουν και αναγκάζεται να τους καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και στη Βενετία γράφει ότι θα αναγκαστεί να μεταβεί στα μέρη της οθωμανικής αυτοκρατορίας αναζητώντας θεραπεία για τα μάτια του. Παράλληλα παρακαλεί τους Σελέκη και Σάρο να του στείλουν όσα εμπορεύματα τους έχει παραγγείλει καθώς και τα Μηναία, για τα οποία έχει συνεννοηθεί με τον Νικόλαο Καραγιάννη.
Λέξεις-Κλειδιά: Σταύρος Δήμου, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Νικόλαος Καραγιάννης, Βιέννη, εκκλησιαστικά βιβλία
|
|
Ευρετήριο της κινητής περιουσίας του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρου και εκτίμηση αντικειμένων προς πώληση
11 και 12 Απριλίου 1622
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 171, φάκ. 2, έγγρ. 14-15
Το 1622, [έξι χρόνια μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρου], συντάσσεται κατάλογος της κινητής περιουσίας του. Μεταξύ των αντικειμένων έπιπλα, άμφια, σκεύη για την τέλεση της θείας λειτουργίας, λείψανα, εικόνες και πίνακες, λειτουργικά βιβλία, ρούχα. Ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά πουλήθηκαν για να πληρωθούν τα χρέη που είχε αφήσει ο Σεβήρος. Για το λόγο αυτό συντάχθηκε νέος κατάλογος όπου σημειώνονται τα προς πώληση αντικείμενα και η αξία του καθενός.
Λέξεις-Κλειδιά: μητροπολίτης Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρος, ευρετήριο κινητής περιουσίας
|
|
Λογαριασμός οφειλών του Εμμανουήλ Γλυζούνη
5 Ιανουαρίου 1597
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 27, φάκ. 2, έγγρ. 20
Ο Εμμανουήλ Γλυτζούνης αγόρασε από το βενετό τυπογράφο Francesco Giuliani βιβλία με θρησκευτικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Για τις αγορές αυτές συντάσσεται λογαριασμός όπου σημειώνεται η ημερομηνία αγοράς των βιβλίων, ο τίτλος τους, ο αριθμός των βιβλίων που αγοράστηκαν και η αξία τους.
Λέξεις-Κλειδιά: Εμμανουήλ Γλυζούνης, τυπογράφος Francesco Giuliani, βιβλία
|
|
Προικοσύμφωνο της Γκρατσιόζας Κουβλή
24 Ιανουαρίου 1584 (β. έ. 1583)
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 90β΄, φάκ. 2, έγγρ. 1, φφ. 1r-v
Η Γκρατσιόζα, κόρη του Ανδρόνικου Κουβλή, ο οποίος καταγόταν από το Ναύπλιο και κατοικούσε στη Βενετία, και ο Πέτρος Μανωλέσος του ποτέ Γεωργίου από την Κρήτη, παντρεύτηκαν στη Βενετία. Πριν από το γάμο συντάχθηκε το προικοσύμφωνο στο οποίο οριζόταν ότι η προίκα θα ανερχόταν σε 5000 δουκάτα, από τα οποία τα 4000 σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε σκεύη, είδη ρουχισμού και φορέματα. Ως εγγύηση για την προίκα που θα έπαιρνε, ο Μανωλέσος υποσχέθηκε να πουλήσει την ακίνητη περιουσία του στην Κρήτη και τα χρήματα να τα επενδύσει στη Βενετία. Σε περίπτωση θανάτου της Γκρατσιοζας ο σύζυγός της θα κρατούσε το 1/3 της προίκας και θα επέστρεφε στη οικογένεια της νύφης το υπόλοιπο. Σε περίπτωση κατά την οποία πέθαινε πριν από τη σύζυγό του και ήταν άτεκνοι, οι συγγενείς του δεν θα μπορούσαν να εγείρουν αξίωση επί της προίκας.
Λέξεις-Κλειδιά: Γκρατσιόζα Κουβλή-Μανωλέσου, Πέτρος Μανωλέσος, προικοσύμφωνο, Κρήτη, Ναύπλιο, Ανδρόνικος Κουβλής
|
|
Χρεωστικό ομόλογο
30 Νοεμβρίου 1606
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 52, φάκ. 3, υποφάκ. 6, έγγρ. 25
Ο Γεώργιος Κορέσσιος δηλώνει ότι χρωστά στον έμπορο από το Γιάννενα Γεώργιο Ηγούμενο 220 λίτρες (λίρες). Αναλυτικά: ο Ηγούμενος είχε πληρώσει για λογαριασμό του Κορέσσιου 140 λίρες για ένα χρέος του στη Μπολόνια, 61,5 λίρες για την αγορά υφάσματος και τη ραφή μεταξωτών εσωρούχων και 3 τάληρα για άλλο χρέος. Με το παρόν γράμμα ο Κορέσσιος δηλώνει ότι θα εξοφλήσει το χρέος του στον ίδιο τον Ηγούμενο ή σε όποιον άλλο του προσκομίσει το παρόν έγγραφο.
Λέξεις-Κλειδιά: χρεωστικό ομόλογο, Γεώργιος Κορέσσιος, Γεώργιος Ηγούμενος, μεταξωτά, Ιωάννινα, Μπολόνια
|
|
Απόδειξη παραλαβής χρημάτων
20 Ιουλίου 1644
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 52, φάκ. 3, υποφάκ. 6, έγγρ. 135
Ο Τζώρτζης Κορμαρής δηλώνει ότι έλαβε από το γιαννιώτη έμπορο Επιφάνιο Ηγούμενο το ποσό των 60 δουκάτων σε σκούδα, προκειμένου να τα μεταφέρει στην Κέρκυρα, όπου σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την άφιξή του έπρεπε να τα παραδώσει για λογαριασμό του Ηγούμενου σε όποιον του προσκόμιζε συναλλαγματική ανάλογου ποσού.
Λέξεις-Κλειδιά: Τζώρτζης Κορμάρης, Επιφάνιος Ηγούμενος, Κέρκυρα
|
|
Διαθήκη της Έλενας Αρμένη Μοτσενίγο
27 Απριλίου 1840
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 121, φάκ. 2, έγγρ. 1
Η Έλενα Αρμένη Μοτσενίγο, από την Κέρκυρα αφήνει με τη διαθήκη της σε συγγενείς και άλλα φιλικά της πρόσωπα αξιόλογα χρηματικά ποσά και πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων εικόνες και πίνακες επώνυμων ζωγράφων, δείγματα των συλλεκτικών ενδιαφερόντων της οικογένειας των ευγενών από την οποία προέρχεται. Κληροδότημα ύψους των 40.000 ιταλικών λιρών προορίζεται για το ναό του Αγίου Γεωργίου και για το Κολλέγιο Φλαγγίνη. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της το διαθέτει, ωστόσο, για τη βασική εκπαίδευση νεαρών Κερκυραίων σε ελβετικά κολλέγια και για τη συνέχιση των σπουδών τους, εφόσον το επιθυμούν, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας, προκειμένου οι νέοι αυτοί να προσφέρουν αργότερα τις υπηρεσίες τους στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Λέξεις-Κλειδιά: κληροδοτήματα, εικόνες, ζωγραφικά έργα, εκπαίδευση, Έλενα Αρμένη Μοτσενίγο, Κολλέγιο Φλαγγίνη, Κέρκυρα
|