Έγγραφα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία

Εμφάνιση μόνο των εγγράφων με αριθμό:

Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.

photo Αποδοχή κληροδοτήματος
16 Αυγούστου 1781

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 175, φάκ. 1, έγγρ. 1, φ. 11r

Η ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας κάνει δεκτή την αίτηση αποδοχής της επιτροπείας του εμπόρου από τα Τρίκαλα Σταύρου Σταυρόπουλου, ο οποίος ήταν οθωμανός υπήκοος. Την αίτηση κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Αδελφότητας οι εκτελεστές της διαθήκης του Σταυρόπουλου Zuanne Pasco και Simon Calamanachi. Η Αδελφότητα με απόφασή της επιτρέπει στους Pasco και Calamanachi να επενδύσουν τα κεφάλαια του ποτέ Σταυρόπουλου στο όνομά της με την υποχρέωση να της αποδίδουν τα κέρδη των επενδύσεων. Εκείνη με τη σειρά της θα μεριμνούσε για την τέλεση των φιλανθρωπικών έργων και των επιμνημόσυνων δεήσεων, όπως όριζε ο διαθέτης.

Λέξεις-Κλειδιά: κληροδοτήματα, Σταύρος Σταυρόπουλος, Τρίκαλα, Zuanne Pasco, Simon Calamanachi
photo Απονομή προνομίων και διαβατηρίου στον κύπριο Φραγκίσκο Τζιμπετό από το δούκα της Σαβοΐας Carlo Emmanuele
1625-1626
Τορίνο

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 186β΄, φάκ. 1, έγγρ. 1, 2, 5, 7

Ο δούκας της Σαβοΐας Κάρολος Εμμανουήλ για να ανταμείψει τον κύπριο Φραγκίσκο Τζιμπετό για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο δουκάτο, για την αφοσίωσή του αλλά και για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει ο αδελφός του Βίκτωρ -λοχαγός στο στρατό του δουκάτου- του χορήγησε χρηματικό βοήθημα ύψους 195 φιορινιών το μήνα και τον τίτλο του «Gentiluomo ordinario» του πυροβολικού. Ο τίτλος συνοδευόταν από ειδικά προνόμια και δικαιώματα αλλά και από μισθό 260 φιορινιών σε καιρό πολέμου και 130 σε καιρό ειρήνης. Το 1626 όταν ο Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του αδελφού του, ο δούκας της Σαβοΐας τον εφοδίασε με διαβατήριο, με το οποίο προσκαλούνταν οι αρχές των κρατών από τα οποία θα περνούσε να διευκολύνουν το ταξίδι του.

Λέξεις-Κλειδιά: δούκας της Σαβοϊας Κάρολος Εμμανουήλ, Φραγκίσκος Τζιμπετός, Βίκτωρ Τζιμπετός, Τορίνο
photo Αίτηση του Βερνάρδου Άκρη προς τους Αναμορφωτές του Πανεπιστημίου της Πάδοβας για την παροχή υποτροφιών
1664-1667

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 1, φάκ. 1, έγγρ. 1

Ο κύπριος Βερνάρδος Ακρης με αίτησή του παρακαλεί τους Αναμορφωτές του Πανεπιστημίου της Πάδοβας (Riformatori dello Studio di Padova) να επιτρέψουν την εισαγωγή στη Φλαγγίνειο Φροντιστήριο δύο ακόμα σπουδαστών από την Κύπρο ή από τον τουρκοκρατούμενο ελλαδικό χώρο. Οι υπότροφοι του κληροδοτήματος Άκρη θα είχαν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άλλους σπουδαστές της σχολής. Οι Αναμορφωτές εισηγήθηκαν θετικά επί του αιτήματος και στις 20 Αυγούστου 1666 η βενετική Σύγκλητος ενέκρινε τη χορήγηση των νέων υποτροφιών για τη Φλαγγίνειο σχολή.

Λέξεις-Κλειδιά: Βερνάρδος Άκρης, Riformatori dello Studio di Padova, υποτροφίες, Φλαγγίνειο Φροντιστήριο, Σύγκλητος, Κύπρος
photo Ο διευθυντής της έκθεσης δηλώνει ότι παρέλαβε τις εικόνες με τις οποίες η Kοινότητα συμμετέχει στην έκθεση «Mostra dei capolavori dei Musei Veneti»
17 Aπριλίου 1946

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 4. Γραμματεία, Θήκη 2γ΄, φάκ. 139, έγγρ. 3

O διευθυντής της έκθεσης «Mostra dei capolavori dei Musei Veneti», Rodolfo Pallucchini, δηλώνει ότι παρέλαβε από την Kοινότητα τις δύο εικόνες που θα περιληφθούν στην έκθεση. Στο έγγραφο περιγράφονται στοιχειωδώς οι εικόνες καθώς και οι αριθμοί με τους οποίους έχουν καταγραφεί στο ευρετήριο της Kοινότητας.

Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες, έκθεση «Mostra dei capolavori dei Musei Veneti», Rodolfo Pallucchini
photo Συμβόλαιο αγοράς σπιτιού
17 Απριλίου 1703

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 79, φάκ. 2, υποφάκ. 1, έγγρ. 1

Ο Γεώργιος Ζανδίρης αγοράζει ένα σπίτι στην περιοχή του San Martin στη Βενετία, το οποίο ανήκε στη Μαρίνα Κατικόρα (Catticora) Savogiano. Για την αγορά ο Ζανδίρης πλήρωσε 600 δουκάτα. Την οικία νοίκιαζε ο καπετάνιος Alessandro Costrato για 36 δουκάτα το χρόνο.

Λέξεις-Κλειδιά: αγορά οικίας, Γεώργιος Ζανδίρης, Μαρίνα Κατικόρα (Catticora) Savogiano
photo Απογραφή σκευής του νοσοκομείου Φλαγγίνη-Πίκεριγκ
17 Ιουνίου 1865

AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 2. Νοσοκομείο, 2.2 Νοσοκομείο Φλαγγίνη-Πίκεριγκ, Θήκη 1, φάκ. 1, έγγρ. 5

Η απογραφή σκευής του νοσοκομείου Φλαγγίνη-Πίκεριγκ που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 1865 περιλαμβάνει έπιπλα (κλίνες, τραπέζια, καθρέπτες κλπ.), είδη ένδυσης και ρουχισμού (πουκαμίσες, νυχτικά, σεντόνια, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, κλπ.), μαγειρικά σκεύη (πιάτα, μαχαιροπίρουνα, χύτρες κλπ.) καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα (επίδεσμοι, λέβητες, πτυελοδοχεία, νιπτήρες, κηροπήγια κλπ.). Στην απογραφή συγκαταλέγονται ακόμη 26 εικόνες (quadri di diversi santi e Βeata Vergine) και 6 πίνακες ζωγραφικής με κοσμικά θέματα που, προφανώς, διακοσμούσαν τους χώρους του ιδρύματος. Το έγγραφο υπογράφει ο Δημήτριος Μπαϊκούσης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας (Consulta), και η οικονόμος του νοσοκομείου Giulia Cosulich που παραλαμβάνει το υλικό.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, νοσοκομείο Φλαγγίνη-Πίκεριγκ, εικόνες, πίνακες ζωγραφικής, Δημήτριος Μπαϊκούσης
photo Κατάλογος δωρητών για την αποπεράτωση της ανέγερσης οικιών στη γειτονιά των Ελλήνων
17 Νοεμβρίου 1658

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 170

Μέλη της ελληνικής Αδελφότητας προσφέρουν 549,5 λίρες για την αποπεράτωση των σπιτιών που κτίζονταν για λογαριασμό των Ελλήνων. Μεταξύ των δωρητών μνημονεύεται και ο τυπογράφος Νικόλαος Γλυκής, ο οποίος προσφέρει 60 λίρες.

Λέξεις-Κλειδιά: δωρητές, σπίτια, Νικόλαος Γλυκής
photo Επιστολή της δασκάλας Kατερίνας Bίδα προς το διοικητικό συμβούλιο της Κοινότητας
17 Σεπτεμβρίου 1889

AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 1. Σχολεία, 1.3 Παρθεναγωγείο, Θήκη 1, έγγρ. 32

H δασκάλα των ιταλικών της σχολής θηλέων, Kατερίνα Bίδα, γράφει στην Kοινότητα ότι δεν θα μπορέσει να διδάξει στη σχολή την επόμενη σχολική χρονιά λόγω της επισφαλούς υγείας της. Zητά από το διοικητικό συμβούλιο να της δώσει συστατική επιστολή, επισημαίνοντας τις υπηρεσίες της στο Παρθεναγωγείο όπου δίδαξε για τέσσερα χρόνια.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, παρθεναγωγείο, Κατερίνα Bίδα
photo Φορτωτική (φατούρα) προϊόντων αγορασμένων στη Βενετία
17/28 Μαρτίου 1711

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 1, φάκ. 3, έγγρ. 243

Φορτωτική στην οποία καταγράφονται τα εμπορεύματα που φόρτωσε στη Βενετία ο έμπορος Νικόλαος Μέλος στη μαρτζιλιάνα ιδιοκτησίας Μάρκου Μαρτινοβίκι για να μεταφερθούν στο Ναύπλιο. Μεταξύ των εμπορευμάτων βρίσκονται μπαχαρικά, υφάσματα, καπέλλα και φέσια, χρυσές ταμπακιέρες, πένες και χαρτί για γράψιμο, μαχαίρια, αγκίστρια, βιβλία και άλλα.

Λέξεις-Κλειδιά: Νικόλαος Μέλος, μαρτζιλιάνα, φορτωτική, Ναύπλιο, Μάρκος Μαρτινοβίκι
photo Αποποίηση κληροδοτήματος
17/28 Φεβρουαρίου 1772
Κέρκυρα

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 164, φάκ. 1, υποφάκ. 4, έγγρ. 3

Ο Ιωάννης Κρασσάς και ο Ιωάννης Τσουκαλάς, επίτροποι του ναού της Παναγίας των Ξένων (Φανερωμένης) στην Κέρκυρα εμφανίζονται ενώπιον του βάϊλου του νησιού για να δηλώσουν εγγράφως ότι αποποιούνται το κληροδότημα του Σταμάτη Ρούφου. Ο Ρούφος με νοταριακή πράξη που συνέταξε στις 29 Ιουλίου 1754 άφηνε στο ναό 8 τσεκίνια. Δεκαοκτώ χρόνια μετά οι εκπρόσωποι της κερκυραϊκής εκκλησίας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο εξής να εισπράττουν αυτό το χρηματικό ποσό, δεν θα τελούν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και δεν θα πράττουν όσα όριζε ο Ρούφος στη διαθήκη του.

Λέξεις-Κλειδιά: κληροδότημα, Ιωάννης Κρασσάς, Ιωάννης Τσουκαλάς, Σταμάτης Ρούφος, ναός Παναγίας των Ξένων (Φανερωμένης) στην Κέρκυρα
1  2  3  4  5  6   7  8  9  10  ...  >>