Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.
|
Αίτηση του Διονύσιου Παπαγεωργόπουλου στην Kοινότητα για χρηματικό βοήθημα
20 Mαΐου 1914
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 3. Οικονομική ενίσχυση απόρων, Θήκη 2β΄, φάκ. 59, έγγρ. 12
O Διονύσιος Παπαγεωργόπουλος με επιστολή του στον έκτακτο επίτροπο ζητάει μια μικρή σύνταξη. Δηλώνει ότι είναι άνεργος και δεν μπορεί να δουλέψει εξαιτίας της αρθρίτιδας, για την θεραπεία της οποίας του χρειάζονται χρήματα. Tον βοηθούν οικονομικά όμως τα παιδιά του, τα οποία ζουν και εργάζονται στο San Francisco των Hνωμένων Πολιτειών ως μουσικοί.
Λέξεις-Κλειδιά: χρηματικά βοηθήματα, Διονύσιος Παπαγεωργόπουλος
|
|
Επιστολή του εφόρου μεσαιωνικής και σύγχρονης τέχνης της Bενετίας στον έκτακτο επίτροπο της Kοινότητας με θέμα τη φωτογράφηση των μικρογραφιών του χειρογράφου του Mυθιστορήματος του Mεγάλου Aλεξάνδρου
20 Nοεμβρίου 1929
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 4. Γραμματεία, Θήκη 2γ΄, φάκ. 118, έγγρ. 8
O έφορος μεσαιωνικής και σύγχρονης τέχνης της Bενετίας, Gino Fogolari, μετά από συννενόηση με το διευθυντή της Mαρκιανής βιβλιοθήκης και έφορο υπεύθυνο για βιβλιογραφικά θέματα, Luigi Ferrari, γράφει στον έκτακτο επίτροπο της Kοινότητας, Bruno Gallo, σχετικά με την αίτηση του ερευνητή Ferdinando Martin από τη Στοκχόλμη, προκειμένου να φωτογραφήσει τις μικρογραφίες του Mυθιστορήματος του Mεγάλου Aλεξάνδρου. Oι δύο έφοροι υπογραμμίζουν τη σημασία του χειρογράφου καθώς και μιας δημοσίευσής του αλλά εφιστά την προσοχή του έκτακτου επιτρόπου σε ορισμένα σημεία. O εν λόγω ερευνητής θα πρέπει να δώσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες, με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το έργο και εγγυήσεις όσον αφορά τη χρηματοδότησή του. Oι έφοροι επισημαίνουν ότι ο Martin έχει ένα μακρύ κατάλογο προσεχών δημοσιεύσεων, ανάμεσα στις οποίες η αναπαραγωγή τριών άλλων χειρογράφων και ότι δεν έχει καταθέσει κανένα από τα ήδη δημοσιευμένα έργα του στη Mαρκιανή ή άλλη βιβλιοθήκη.
Λέξεις-Κλειδιά: χειρόγραφα, Μυθιστόρημα Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφορος μεσαιωνικής και σύγχρονης τέχνης της Bενετίας Gino Fogolari, Luigi Ferrari, έκτακτος επίτροπος Bruno Gallo, Μαρκιανή βιβλιοθήκη, Στοκχόλμη
|
|
Πρακτικά της συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας της Kοινότητας το 1908
20 Απριλίου 1910
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 5. Ευρετήρια, Θήκη 1, φάκ. 1, έγγρ. 38
Το 1908, μετά από διαμάχες που είχαν ξεσπάσει στους κόλπους της Kοινότητας, το δικαστήριο της Bενετίας αποφάσισε να θέσει την κινητή και ακίνητη περιουσία της Kοινότητας σε συντηρητική κατάσχεση την οποία ανέθεσε στο συμβολαιογράφο Pasquale Grimani. Ενώπιον του κατασχέτη, ενός δικαστικού κλητήρα και μελών της Kοινότητας, συντάχθηκαν από τις 16 Iουλίου έως τις 22 Aυγούστου του 1908 τα πρακτικά της κατάσχεσης, στα οποία περιέχεται ευρετήριο των αντικειμένων και των εγγράφων που περιήλθαν στη δικαιοδοσία του Grimani.
Λέξεις-Κλειδιά: διοίκηση, συντηρητική κατάσχεση, συμβολαιογράφος Pasquale Grimani
|
|
Απόδειξη εξόδων για την κατασκευή των στεγών των σπιτιών των Ελλήνων
20 Αυγούστου 1657
AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 164
Ο βενετός αρχιτέκτονας Baldassare Longhena αποδίδει λογαριασμό στην ελληνική Αδελφότητα για τα έξοδα κατασκευής των στεγών στα σπίτια των Ελλήνων. Καταγράφονται οι αμοιβές των κτιστών, των μαραγκών και τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά των οικοδομικών υλικών.
Λέξεις-Κλειδιά: σπίτια, αρχιτέκτονας Baldassare Longhena
|
|
Κατάλογος εξόδων για την τέλεση της κηδείας του χορευτή Sergej Djagilev στο ναό του Αγίου Γεωργίου
20 Αυγούστου 1929
AEIB, Ε΄. Οικονομική διαχείριση, 3. Οικονομικά βιβλία : ταμειακά - οικονομικός έλεγχος, αρ. 204, φάκ. 7, έγγρ. 162/2
Στην κατάσταση εξόδων καταγράφονται οι πληρωμές των ατόμων που απασχολήθηκαν κατά την κηδεία του ρώσου χορευτή Sergej Djagilev στις 20 Αυγούστου 1929. Στα έξοδα περιλαμβάνονται οι εργασίες για την τοποθέτηση εξέδρας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και τα ποσά τα οποία καταβλήθηκαν στο φύλακα Nicolo Labus και στον υπηρέτη Αναστάσιο Κουτσουρέλο καθώς και σε εκείνους που βάσταζαν το σταυρό και τις τέσσερις λαμπάδες κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. Συνολικά δαπανήθηκαν 190,5 ιταλικές λίρες.
Λέξεις-Κλειδιά: τελετές, χορευτής Sergej Djagilev, Nicolo Labus, Αναστάσιος Κουτσουρέλος
|
|
Προκήρυξη της υποτροφίας Kωττούνη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας
20 Δεκεμβρίου 1837
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 4, έγγρ. 18
Tο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Kοινότητας προκηρύσσει μια υποτροφία Kωττούνη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Eκλέξιμοι είναι νεαροί Έλληνες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχουν ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές τους σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της αυστριακής επικράτειας ή κοντά σε διπλωματούχους δασκάλους και έχουν ήδη παρακολουθήσει διετή κύκλο μαθημάτων φιλοσοφίας.
Λέξεις-Κλειδιά: Πανεπιστήμιο Πάδοβας, υποτροφία Kωττούνη, εκπαίδευση
|
|
Απόδειξη παραλαβής χρημάτων
20 Ιουλίου 1644
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 52, φάκ. 3, υποφάκ. 6, έγγρ. 135
Ο Τζώρτζης Κορμαρής δηλώνει ότι έλαβε από το γιαννιώτη έμπορο Επιφάνιο Ηγούμενο το ποσό των 60 δουκάτων σε σκούδα, προκειμένου να τα μεταφέρει στην Κέρκυρα, όπου σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την άφιξή του έπρεπε να τα παραδώσει για λογαριασμό του Ηγούμενου σε όποιον του προσκόμιζε συναλλαγματική ανάλογου ποσού.
Λέξεις-Κλειδιά: Τζώρτζης Κορμάρης, Επιφάνιος Ηγούμενος, Κέρκυρα
|
|
Επιστολή του Ιωάννη Μπενιζέλου
20 Ιουλίου 1790 Αθήνα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 136, φάκ. 2, υποφάκ. 3, έγγρ. 42
Ο Ιωάννης Μπενιζέλος, δάσκαλος στο σχολείο του Ιωάννη Ντέκα στην Αθήνα, στέλνει επιστολή στην ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας. Διαμαρτύρεται γιατί ο επίτροπός του στη Γαληνοτάτη, Σπυρίδων Τζιγκριλάρας, δεν εισέπραξε για λογαριασμό του τους μισθούς του από το 1788 και μετά, καθώς και τα χρήματα για τη συντήρηση των μαθητών. Κατηγορεί, επίσης, τον Ιωάννη Λάζαρο, κάτοικο της Βενετίας, ότι σύμφωνα με μία εξουσιοδότηση που του είχε κάνει παλαιότερα ο Μπενιζέλος και δεν είχε πια ισχύ, εισέπραξε από το κληροδότημα του Ντέκα τα χρήματα που προορίζονταν για το σχολείο των Αθηνών. Ο δάσκαλος προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δικά του έξοδα αλλά και αυτά των μαθητών του αναγκάστηκε να δανειστεί από τον έμπορο Κωνσταντίνο Βολιώτη με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Παρακαλεί την Αδελφότητα να μεσολαβήσει για την επίλυση του ζητήματος και την απόδοση των χρημάτων στο σχολείο των Αθηνών.
Λέξεις-Κλειδιά: δάσκαλος Ιωάννης Μπενιζέλος, σχολείο Ιωάννη Ντέκα στην Αθήνα, Σπυρίδων Τζιγκριλάρας, Ιωάννης Λάζαρος
|
|
Ομολογία δανείου
20 Ιουνίου 1657
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 67, φάκ. 2, υποφάκ. 3, έγγρ. 14, φ. 4r
Ο Σταματέλος Βουρδέρης δανείζεται από την κεράτζα Μπέτα Βαλεριάνο, αδελφή του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Αθανασίου Βαλεριανού, εννέα ασημένια βενετικά σκούδα. Υπόσχεται να ξεπληρώσει το χρέος του στη Ζακύνθο σε όποιον του προσκομίσει το παρόν ιδιόγραφο σημείωμά του.
Λέξεις-Κλειδιά: Σταματέλος Βουρδέρης, Μπέτα Βαλεριανού, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Αθανάσιος Βαλεριανός, δάνειο, Ζάκυνθος
|
|
Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και πληρεξούσιο για την είσπραξη κληροδοτήματος
20 Ιουνίου 1788 Αθήνα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 89, φάκ. 1, έγγρ. 4
Ο μητροπολίτης Αθηνών εκδίδει βεβαίωση με την οποία πιστοποιεί ότι ο Νικόλαος Κοτανίτζας του Αργυρού και της Κασσάνδρας από την Αθήνα είχε δύο αδελφές, την Όρσα και την Κρεούζα, και πέντε ανηψιές. Το 1788 εν ζωή βρίσκονται μόνο δύο ανηψιές, η Καρού, η οποία είναι άγαμη, και η Μπίτζα που έχει παντρευτεί το Γιαννάκη Κουλουριώτη. Όταν πληροφορήθηκαν το θάνατο του Κοτανίτζα, η μεν Καρού όρισε πληρεξούσιό της τον ανηψιό της και η Μπίτζα το σύζυγό της προκειμένου να εισπράξουν από το κληροδότημα που άφησε ο θείος τους στη Βενετία τα ποσά που τους αναλογούσαν. Μεταξύ των μαρτύρων που συνυπογράφουν τη βεβαίωση είναι ο ιεροδιάκονος Αθανάσιος και ο Ιωάννης Μπενιζέλος, δάσκαλοι σε σχολεία των Αθηνών και ο Νικόλαος Μπενιζέλος, νοτάριος στην πόλη των Αθηνών. Τη βεβαίωση επικυρώνει ο βενετός υποπρόξενος στην Αθήνα Προκόπιος Μακρής.
Λέξεις-Κλειδιά: βεβαίωση, μητροπολίτης Αθηνών, Νικόλαος Κοτανίτζας, σχολεία Αθηνών, ιεροδιάκονος Αθανάσιος, δάσκαλος Ιωάννης Μπενιζέλος, Νικόλαος Μπενιζέλος, βενετός υποπρόξενος Αθηνών Προκόπιος Μακρής
|