Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.
|
Πιστοποιητικό θανάτου
20 Μαΐου 1792
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 136, φάκ. 2, υποφάκ. 3, έγγρ. 47
Στις 15 Μαΐου ο Ιωάννης Ντέκας του ποτέ Μιχαήλ, ετών 47, γραφέας, πέθανε στις 6 το πρωί αφού έμεινε στο κρεβάτι για 13 ημέρες υποφέροντας από κακοήθη πυρετό. Το θάνατο διέγνωσε ο ιατρός Giacinto Caserta. Την κηδεία θα αναλάμβανε ένας φίλος του. Ο θάνατός του καταχωρήθηκε στα βιβλία θανάτων του ναού του San Pietro di Castello της Βενετίας.
Λέξεις-Κλειδιά: πιστοποιητικό θανάτου, Ιωάννης Ντέκας του ποτέ Μιχαήλ, ναός San Pietro di Castello, βιβλίο θανάτων, ιατρός Giacinto Caserta
|
|
Πρακτικά παράδοσης της περιουσίας της ελληνικής Κοινότητας στον έκτακτο επίτροπο Bruno Gallo
20 Οκτωβρίου 1927
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 5. Ευρετήρια, Θήκη 1, έγγρ. 41
Ο νέος έκτακτος επίτροπος της ελληνικής Κοινότητας Bruno Gallo παραλαμβάνει την περιουσία της από τον προηγούμενο επίτροπο Sebastiano Tecchio, ενώπιον επιτροπής που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του νομάρχη της Βενετίας, από τον αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Κελάδη και από το γραμματέα, τον οικονόμο, το φύλακα κι έναν υπάλληλο της Κοινότητας. Σύμφωνα με παλαιότερες απογραφές διαπιστώνεται η ύπαρξη ακαταλογογράφητων περιουσιακών στοιχείων, που αγοράστηκαν πρόσφατα, αλλά και η απώλεια ορισμένων αντικειμένων από φθορά, πωλήσεις ή κλοπές· οι τελευταίες αποδίδονται στην αδυναμία φύλαξης της περιουσίας που είχε μείνει στο ναό και στα κτήρια της Κοινότητας κατά την προσωρινή μεταφορά του γραφείου της στη Φλωρεντία (27 Μαρτίου-28 Οκτωβρίου 1918). Στον νέο επίτροπο παραδίδονται επίσης τα έγγραφα που αφορούν τα οικονομικά της Κοινότητας.
Λέξεις-Κλειδιά: έκτακτος επίτροπος Bruno Gallo, έκτακτος επίτροπος Sebastiano Tecchio, κλοπές, περιουσιακά στοιχεία, αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Κελάδης, Φλωρεντία
|
|
Κατάλογος εξόδος για την κατασκευή σπιτιών στη γειτονιά των Ελλήνων
20 Σεπτεμβρίου 1640
AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 115
Ο Francesco Contin αποδίδει στην ελληνική Αδελφότητα λογαριασμό εξόδων για την κατασκευή σπιτιών γύρω από την Πλατεία των Ελλήνων. Τα σπίτια σχεδιάστηκαν από το βενετό αρχιτέκτονα Pietro Bettineli.
Λέξεις-Κλειδιά: σπίτια, Pietro Bettineli, Πλατεία των Ελλήνων
|
|
Γράμμα της Όρσας Μέλου από το Ναύπλιο προς το γιο της Γεώργιο Αντωνίου Μέλο στη Βενετία
20 Φεβρουαρίου 1713
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 1, φάκ. 1, έγγρ. 68
Η Όρσα, σύζυγος του ποτέ Αντωνίου, στέλνει γράμμα στο γιό της Γεώργιο, με το οποίο τον ενημερώνει για την κακή κατάσταση της υγείας της. Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είναι σχεδόν παράλυτη και για το λόγο αυτό ο άλλος της γιος, ο Μιχάλης που βρίσκεται στο Ναύπλιο, έχει προσλάβει δύο γυναίκες για να την προσέχουν. Τον ευχαριστεί για τα χρήματα που της έστειλε και παρακαλεί το Θεό να έχει όλα τα παιδιά της καλά.
Λέξεις-Κλειδιά: Όρσα Μέλου, Γεώργιος Αντωνίου Μέλος, Μιχάλης Μέλος
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας
21 Mαΐου 1871
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 5, έγγρ. 100
Kατά τη συνεδρίαση της 21ης Mαΐου 1871, το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε την απάντηση της ελληνικής πρεσβείας στη Φλωρεντία σχετικά με τη πρόταση της Kοινότητας να θέσει εαυτόν υπό την προστασία του ελληνικού κράτους προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα και την περιουσία της από το ιταλικό κράτος. Σύμφωνα με το έγγραφο της πρεσβείας, η Kοινότητα θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το οικουμενικό πατριαρχείο και να υπαχθεί στην πνευματική δικαιοδοσία της εκκλησίας της Eλλάδας. Παρόμοια πρόταση είχε γίνει και στη Pωσία, από την οποία όμως δεν είχε ακόμα απάντηση. Tο θέμα δεν παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση για λόγους μυστικότητας αλλά αποφασίζεται από το διοικητικό συμβούλιο να σταλεί επιστολή στη ρωσική πρεσβεία στη Φλωρεντία και, εάν δεν δοθεί απάντηση μέσα σε 30 μέρες, τότε να σταλεί η αίτηση για αποσκίρτηση στον οικουμενικό πατριάρχη μέσω του ελληνικού προξενείου στην Kωνσταντινούπολη.
Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, Γενική Συνέλευση, οικουμενικό πατριαρχείο, Ελλάδα, Ρωσία, Ιταλία, Φλωρεντία
|
|
Μαθητές και δάσκαλοι στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο
21 Ιανουαρίου 1765 (1764 β. έ)
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 1. Σχολεία, 1.1 Φλαγγινιανό Φροντιστήριο, Θήκη 1, έγγρ. 26/2
Κατάλογος με τα ονόματα των δώδεκα μαθητών που φοιτούσαν στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο το 1765. Δίπλα στο όνομα του κάθε μαθητή σημειώνεται και ο τόπος καταγωγής του. Δίπλα στο όνομα του Χρήστου Διαμαντή από τη Λευκάδα έχει σημειωθεί ότι είχε αποφοιτήσει και τη θέση του στο Φροντιστήριο είχε καταλάβει ο Ιωάννης Ραφτόπουλος ενώ το Σπύρο Συρόπουλο είχε αντικαταστήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος από την Κεφαλονιά. Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας ενημερώνει τους Riformatori dello Studio di Padova ότι ο δάσκαλος Αντώνιος Μοσχόπουλος ανταποκρίνεται ικανοποιητικά τόσο στα διδακτικά όσα και στα διευθυντικά του καθήκοντα στο Φροντιστήριο.
Λέξεις-Κλειδιά: μαθητές, Φλαγγινιανό Φροντιστήριο, δάσκαλος Αντώνης Μοσχόπουλος, Χρήστος Διαμάντης, Λευκάδα, Ιωάννης Ραφτόπουλος, Σπύρος Συρόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κεφαλονιά, Riformatori dello Studio di Padova
|
|
Επιστολή του Ι. Βουτσινά προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Ιωάννη Βελούδη σχετικά με την εισαγωγή της πολυφωνικής μουσικής στο ναό του Αγίου Γεωργίου
21 Νοεμβρίου 1886
AEIB, Β΄. Εκκλησία, 2. Οργάνωση και διοίκηση, Θήκη 2α΄, έγγρ. 381
Ο λόγιος και φιλόμουσος Ιωάννης Γ. Βουτσινάς σε επιστολή του από την Οδησσό αναφέρει προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Ιωάννη Βελούδη ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βενετία συζήτησε με μέλη της εκεί Κοινότητας και υποστήριξε την ανάγκη μιας εκκλησιαστικής μουσικής μεταρρύθμισης. Έκτοτε δεν έπαψε να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Πληροφορούμενος με μεγάλη χαρά την εισαγωγή της πολυφωνικής μουσικής στο ναό του Αγίου Γεωργίου Βενετίας, ενημερώνει το Βελούδη για την αποστολή τριών μουσικών τευχών για τη Θεία Λειτουργία.
Λέξεις-Κλειδιά: εκκλησιαστική μουσική, Ιωάννης Γ. Βουτσινάς, Ιωάννης Βελούδης, Οδησσός
|
|
Επιστολή του Διονύσιου Παπαγεωργόπουλου στο γραμματέα της Kοινότητας για χρηματικό βοήθημα
21 Φεβρουαρίου 1916
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 3.Οικονομική ενίσχυση απόρων, Θήκη 2β΄, φάκ. 59, έγγρ. 31
O Διονύσιος Παπαγεωργόπουλος γράφει στο γραμματέα της Kοινότητας, Bίκτωρα Aλονεύτη, για να ζητήσει την υποστήριξή του στο αίτημά του για σύνταξη. Δηλώνει ότι αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο από ένα φιλικό του πρόσωπο. Σύμφωνα με τον Παπαγεωργόπουλο θα μπορούσε να τον βοηθήσει η Kοινότητα, για να μην αναγκαστεί στα γεράματά του να ζητήσει την ιταλική υπηκοότητα, η οποία θα του έδινε το δικαίωμα να ζητήσει σύνταξη από το ιταλικό κράτος με το δικαιολογητικό ότι ήταν γαριβαλδινός, όπως ο ίδιος δηλώνει.
Λέξεις-Κλειδιά: χρηματικά βοηθήματα, Διονύσιος Παπαγεωργόπουλος, Βίκτωρ Aλονεύτης
|
|
Κατάσταση εργασιών συντήρησης ακινήτων της ελληνικής Kοινότητας
22 Mαρτίου 1941
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 3. Οικονομικά βιβλία : ταμειακά-οικονομικός έλεγχος, αρ. 218, φάκ. 8, έγγρ. 4, φφ. 62r-71r
O εργολάβος μηχανικός Giovanni Bortoluzzi υποβάλλει στην ελληνική Kοινότητα κατάσταση των εργασιών συντήρησης των ακινήτων της, που πραγματοποιήθηκαν κατά το 1940, προκειμένου να του καταβληθεί η ανάλογη αμοιβή. Aνάμεσα στα κτήρια στα οποία έγιναν οι εργασίες ήταν ο ναός του Aγίου Γεωργίου, η αίθουσα συνεδριάσεων της Kοινότητας (Sala del Capitolo) και τα γραφεία της γραμματείας.
Λέξεις-Κλειδιά: συντήρηση ακινήτων, εργολάβος μηχανικός Giovanni Bortoluzzi, ναός Αγίου Γεωργίου, Sala del Capitolo
|
|
Πρακτικά της ανακομιδής των οστών του Kωνσταντίνου Mπογδάνου από το νεκροταφείο του San Michele στο ναό του Aγίου Γεωργίου
22 Oκτωβρίου 1951
AEIB, Ε΄. Οικονομική διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 129, Θήκη 5, έγγρ. 3, φ. 5r
Στις 22 Oκτωβρίου 1951, μετά από σχετική άδεια του αρμόδιου γραφείου για τη δημόσια υγεία με ημερομηνία 21 Mαρτίου 1951 δόθηκαν στο γραμματέα της Kοινότητας Σέργιο Λυκούδη τα οστά του ευεργέτη Kωνσταντίνου Mπογδάνου για να μεταφερθούν στο ναό του Aγίου Γεωργίου και να ενταφιαστούν εκεί.
Λέξεις-Κλειδιά: νεκροταφείο San Michele, Κωνσταντίνος Mπογδάνος, ναός Αγίου Γεωργίου, Σέργιος Λυκούδης
|