Έγγραφα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία

Εμφάνιση μόνο των εγγράφων με αριθμό:

Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.

photo Εκλογή δασκάλου και επιλογή μαθητών στο σχολείο του Ντέκα στην Αθήνα
27 Αυγούστου 1767
Αθήνα

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 136, φάκ. 2, υποφάκ. 2, έγγρ. 1, φφ. 8r-9r

Οι έφοροι του σχολείου του Ιωάννη Ντέκα στην Αθήνα εκλέγουν ως νέο δάσκαλο και διευθυντή τον ιερομόναχο Σωφρόνιο Μπαρμπάνο, στον οποίο θα πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο 200 δουκάτα για το μισθό του και 25 δουκάτα για τα έξοδα κάθε μαθητή από το κληροδότημα του Ντέκα. Οι μαθητές στο σχολείο ήταν δώδεκα αγόρια και διδάσκονταν τα ελληνικά γράμματα.

Λέξεις-Κλειδιά: σχολείο Ιωάννη Ντέκα στην Αθήνα, ιερομόναχος Σωφρόνιος Μπαρμπάνος
photo Διαθήκη του κυπρίου Ιωάννη του Θωμά
27 Ιουνίου 1600

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 56, φάκ. 1, έγγρ. 1

Ο κύπριος Ιωάννης του ποτέ Θωμά με τη διαθήκη του, την οποία συντάσσει ο βενετός νοτάριος Zuanne Francesco Crivelli, ζητά να ταφεί στο ναό του Αγίου Γεωργίου και για το λόγο αυτό αφήνει στην εκκλησία 10 δουκάτα. Σε περίπτωση κατά την οποία η κόρη του θα πέθαινε χωρίς απογόνους ο ναός του Αγίου Γεωργίου θα εισέπραττε 100 ακόμα δουκάτα.

Λέξεις-Κλειδιά: διαθήκη, Ιωάννης του ποτέ Θωμά, Κύπρος, Zuanne Francesco Crivelli, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής Κοινότητας
27 Ιουνίου 1844

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 4, έγγρ. 76

Το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Κοινότητας συζητά, μεταξύ άλλων, σε συνεδρία του, για το μεγάλο αριθμό των εικόνων που βρίσκονται στην κατοχή της. Αποφασίζεται να απογραφούν όλες οι εικόνες, να συντηρηθούν όσες από αυτές έχουν μεγαλύτερη αξία ή είναι αναγκαίες για τις εκκλησιαστικές τελετές και να τοποθετηθούν σε χώρους κατάλληλους για την καλύτερη φύλαξή τους. Η απόφαση για την τύχη των κατεστραμμένων εικόνων ανατίθεται στους εφημερίους. Τους δίνεται επίσης η άδεια να επιλέξουν εικόνες που δεν τους χρειάζονται και να τις αποστείλουν σε φτωχές εκκλησίες στα νησιά του Ιονίου, σε άλλες ελληνικές περιοχές και στη Δαλματία. Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει ακόμα να αναθέσει στον Ιωάννη Βελούδη τη συντήρηση του παπύρου της Ραβέννας, την έκθεσή του προς πώληση στα γραφεία της γραμματείας και την έκδοση σχετικού δημοσιεύματος στη βενετική εφημερίδα «Gazzetta di Venezia».

Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες, πάπυρος της Ραβέννας, διοικητικό συμβούλιο, εφημερίδα «Gazzetta di Venezia», Ιωάννης Βελούδης, νησιά του Ιουνίου, Δαλματία
photo Κατάλογος δωρητών βιβλίων στο Κολλέγιο Φλαγγίνη
27 Μαρτίου 1828

AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 1. Σχολεία, 1.2 Σχολείο Ελληνικό του Φλαγγίνη, Θήκη 1, φάκ. 9, υποφάκ. 1, έγγρ. 6

Τέσσερα χρόνια μετά την επαναλειτουργία του Κολλεγίου Φλαγγίνη οι Έφοροί του Αιμίλιος Τυπάλδος, Ανδρέας Μουστοξύδης και Κωνσταντίνος Καβάκος κάλεσαν όσους επιθυμούσαν να βοηθήσουν με δωρεά βιβλίων ή χρημάτων προκειμένου να συσταθεί η βιβλιοθήκη της σχολής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο διευθυντής της σχολής Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός κατάρτισε πίνακα με τα ονόματα 81 δωρητών από τη Βενετία και την Τεργέστη. Μεταξύ αυτών μνημονεύονται ο Μάριος Φίλης, αδελφός του ρώσου εμπορικού προξένου στη Βενετία, η κοντέσσα Ισαβέλλα Θεοτόκη-Albrizzi, μέλη της οικογένειας Τυπάλδου, ο Μιχαήλ Γλυκής από την οικογένεια των τυπογράφων, ο μαρκήσιος Κωνσταντίνος Μαρούτσης, η πριγκήπισα Κατερίνα Γκίκα και πολλοί άλλοι.

Λέξεις-Κλειδιά: βιβλιοθήκη Κολλεγίου Φλαγγίνη, Αιμίλιος Τυπάλδος, Ανδρέας Μουστοξύδης, Κωνσταντίνος Καβάκος, Μάριος Φίλης, κοντέσσα Ισαβέλλα Θεοτόκη-Albrizzi, Μιχαήλ Γλυκής, μαρκήσιος Κωνσταντίνος Μαρούτσης, πριγκήπισα Κατερίνα Γκίκα, Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός, Βενετία, Τεργέστη
photo Κατάλογος πληρώματος πλοίου
27 Σεπτεμβρίου 1712
Canal Orfano (Βενετία)

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 7, έγγρ. 240

Καταγραφή του πληρώματος του πλοίου (nave) «Europa Nova» με καπετάνιο τον Domenigo Sbrigniadelo.Το καράβι το είχε ναυλώσει ο Γεώργιος Αντωνίου Μέλος στη Βενετία για να κάνει το ταξίδι Βενετία - Ναύπλιο - Τζιά. Το πλήρωμα αποτελούσαν 17 άτομα και για τους μισθούς τους ο Λεονάρδος Καπετανάκη, συνέταιρος του Μέλου, πλήρωσε 3242 λίρες και 6 σολδία.

Λέξεις-Κλειδιά: Europa Nova, καπετάνιος Domenigo Sbrigniadelo, Γεώργιος Αντωνίου Μέλος, Λεονάρδος Καπετανάκης, Ναύπλιο, Τζιά, Canal Orfano (Βενετία)
photo Επιστολή του Iωάννη Bελούδη στον πρόεδρο της Kοινότητας Nικόλαο Γιαννιώτη σχετικά με το Κολλέγιο Φλαγγίνη
28 Iουνίου 1867

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 5, έγγρ. 71/7

O σχολικός έφορος Iωάννης Bελούδης γράφει στον πρόεδρο της Kοινότητας σχετικά με τα μαθήματα ιταλικών στο Κολλέγιο Φλαγγίνη. O δάσκαλος Antonio Gasperotti απουσιάζει για λόγους υγείας και οι μαθητές χάνουν τα καθημερινά μαθήματά τους. Προτείνεται λοιπόν να αυξηθούν τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας για το χρονικό διάστημα της απουσίας του δασκάλου.

Λέξεις-Κλειδιά: Κολλέγιο Φλαγγίνη, Ιωάννης Βελούδης, δάσκαλος Antonio Gasperotti
photo Πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας
28 Mαΐου 1878

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 5, έγγρ. 165, 165/1, 165/2

Kατά τη συνεδρίαση της 28ης Mαΐου 1878, το διοικητικό συμβούλιο της Κοινότητας καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε το ελληνικό προξενείο της Nάπολης σχετικά με την περιουσία της Kοινότητας, τα έσοδα και τα έξοδά της για τις ανάγκες του ναού του Αγίου Γεωργίου, των σχολείων και του νοσοκομείου της. Tο διοικητικό συμβούλιο γράφει στο προξενείο, ζητώντας εξηγήσεις ως προς τις ερωτήσεις με τη δικαιολογία ότι έπρεπε πριν απαντήσει να ενημερωθεί η Γενική Συνέλευση. Tο διοικητικό συμβούλιο συζητά επίσης την αίτηση της Bασιλείας Λάμπους, φτωχής Eλληνίδας που κατοικεί στο φτωχοκομείο της Kοινότητας (casa di ricovero) να παραμείνει εκεί, καθώς και την αίτηση του βοηθού νεωκόρου, Nικόλαου Παρά, που βρίσκεται σε αντίθεση με τον ανώτερό του, σχετικά με τις αρμοδιότητες που είχε ο καθένας.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, Γενική Συνέλευση, Ελλάδα, φτωχοκομείο, ναός Αγίου Γεωργίου, Βασιλεία Λαμπούς, Νικόλαος Παράς
photo Γράμμα του Ιωάννη Νικόπουλου προς το Γεώργιο Αντωνίου Μέλο
28 Απριλίου 1726
Κέρκυρα

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 1, φάκ. 2, έγγρ. 205

Ο Ιωάννης Νικόπουλος με εντολή του δοτόρου Λεονάρδου Περδικάρη, ο οποίος αναχώρησε για τα Γιάννενα, στέλνει στο Γεώργιο Αντωνίου Μέλο στη Βενετία δύο μικρές εικόνες του αγίου Σπυρίδωνα. Αφού λειτούργησε τις εικόνες στην εκκλησία του αγίου, τις έβαλε σε μία μικρή κασέλα και την παρέδωσε στον καπετάνιο Αντώνιο Ταρακούλη για να τις μεταφέρει στη Βενετία.

Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες του αγίου Σπυρίδωνα, καπετάνιος Αντώνιος Ταρακούλης, Γεώργιος Αντωνίου Μέλος, Ιωάννης Νικόπουλος, Λεονάρδος Περδικάρης, Ιωάννινα
photo Συμφωνητικό αγοράς οικοδομικών υλικών για την κατασκευή του ναού του Αγίου Γεωργίου
28 Ιανουαρίου 1556 (β.έ. 1555)

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 5

Ο Βενετός miser Nicolo Malipiero συμφωνεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Αδελφότητας Εμμανουήλ Καντακουζηνό να του προμηθεύσει για την κατασκευή του ναού του Αγίου Γεωργίου τούβλα προς 12 λίρες και 10 σολδία το κυβικό μέτρο και ασβέστη προς 8 σολδία τον κουβά. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν και τα έξοδα μεταφοράς των υλικών.

Λέξεις-Κλειδιά: ναός Αγίου Γεωργίου, Εμμανουήλ Καντακουζηνός
photo Δωρεά Πέτρου Χρυσαφίδα
28 Ιουλίου 1691

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 202, φάκ. 1, έγγρ. 1

Ο κύπριος Πέτρος Χρυσαφίδας δωρίζει στο ναό του Αγίου Γεωργίου 221 λίρες και 13 σολδία, ποσό το οποίο του χρωστά ο Filippo Axendi. Τα χρήματα επιθυμεί να διατεθούν για την ανέγερση της γυναικείας μονής των Ελληνίδων στη Βενετία.

Λέξεις-Κλειδιά: δωρεά, Πέτρος Χρυσαφίδας, μονή Ελληνίδων Βενετίας, Filippo Axendi
<<  ...  11  12  13  14   15  16  17  18  19  20  ...  >>