Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.
|
Χρεωστικό ομόλογο
30 Νοεμβρίου 1606
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 52, φάκ. 3, υποφάκ. 6, έγγρ. 25
Ο Γεώργιος Κορέσσιος δηλώνει ότι χρωστά στον έμπορο από το Γιάννενα Γεώργιο Ηγούμενο 220 λίτρες (λίρες). Αναλυτικά: ο Ηγούμενος είχε πληρώσει για λογαριασμό του Κορέσσιου 140 λίρες για ένα χρέος του στη Μπολόνια, 61,5 λίρες για την αγορά υφάσματος και τη ραφή μεταξωτών εσωρούχων και 3 τάληρα για άλλο χρέος. Με το παρόν γράμμα ο Κορέσσιος δηλώνει ότι θα εξοφλήσει το χρέος του στον ίδιο τον Ηγούμενο ή σε όποιον άλλο του προσκομίσει το παρόν έγγραφο.
Λέξεις-Κλειδιά: χρεωστικό ομόλογο, Γεώργιος Κορέσσιος, Γεώργιος Ηγούμενος, μεταξωτά, Ιωάννινα, Μπολόνια
|
|
Επιστολή του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής Kοινότητας στον ευεργέτη Zώη Zωσιμά
31 Δεκεμβρίου 1820
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 1, φάκ. 4, έγγρ. 282
Tο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Kοινότητας απευθύνεται στον εύπορο ομογενή Zώη Zωσιμά, κάτοικο την εποχή εκείνη της Mόσχας, ζητώντας του οικονομική ενίσχυση για την επαναλειτουργία του Φλαγγινιανού Kολλεγίου. H πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται στην ευρεία φιλογενή δράση της οικογένειας των Zωσιμάδων και ιδίως στην αποδεδειγμένη συμβολή τους στην ίδρυση βιβλιοθηκών και σχολείων.
Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, χορηγίες, εκπαίδευση, Ζώης Ζωσιμάς, Κολλέγιο Φλαγγίνη
|
|
Αναφορά του έκτακτου επιτρόπου Sebastiano Τecchio περί αιτήματος μελών της Κοινότητας που ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών για τη σύσταση διοικητικού συμβουλίου
31 Δεκεμβρίου 1921
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 1. Νομικό καθεστώς, Θήκη 2, φάκ. 2, έγγρ. 63, 63/1, 63/2, 63/3, 63/4, 63/5
Ο έκτακτος επίτροπος Sebastiano Τecchio πληροφορήθηκε ότι 25 μέλη της ελληνικής Κοινότητας υπέγραψαν αίτημα προς τον ιταλό υπουργό Δικαιοσύνης και Θρησκευμάτων, με το οποίο ζητούσαν την εκλογή διοικητικού συμβουλίου και την κατάργηση της έκτακτης επιτροπείας. Στην αναφορά του ο Τecchio ενημερώνει τον υπουργό για τους κινδύνους που ελλοχεύει η παραπάνω κίνηση και εκθέτει τα πραγματικά κίνητρά της. Επικεφαλής των αιτούντων ήταν ο Ορέστης Λυκούδης και ο Δημήτριος Τάνταρος που είχαν πρωτοστατήσει στην εσωτερική αναταραχή της Κοινότητας το 1908 με τα γνωστά ολέθρια επακόλουθα. Στην αναφορά, ανάμεσα σε άλλα έγγραφα, επισυνάπτεται κατάλογος των μελών της ελληνικής Κοινότητας με πληροφορίες για την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση.
Λέξεις-Κλειδιά: διοικητική οργάνωση, καταστατικό, έκτακτος επίτροπος Sebastiano Τecchio, Ορέστης Λυκούδης, Δημήτριος Τάνταρος
|
|
Επιστολή του Αngelo Μengaldo προς την ελληνική Κοινότητα περί του θανάτου του Giorgio Εdoardo Ρikcering
4 Απριλίου 1843
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 2. Νοσοκομείο, 2.2 Νοσοκομείο Φλαγγίνη-Πίκεριγκ, Θήκη 17, έγγρ. 1
Ο δικηγόρος Αngelo Μengaldo γνωστοποιεί στην ελληνική Κοινότητα το θάνατο του Γεωργίου Εδουάρδου Πίκεριγκ που συνέβη στις 2 Απριλίου 1843. Ο Μengaldo, γενικός κληρονόμος και εκτελεστής της διαθήκης του Πίκεριγκ, αναφέρει ότι ο εκλιπών, σε προφορική δήλωση μετά τη σύνταξη της διαθήκης του, ζήτησε την τέλεση ετήσιας επιμνημόσυνης ακολουθίας (συλλείτουργο) κατά την επέτειο του θανάτου τόσο της μητέρας του Μaria Εlisabetta Αbbott († 28 Ιανουαρίου 1842) όσο και του ίδιου. Η Κοινότητα οφείλει να τηρήσει την επιθυμία αυτή του μεγάλου ευεργέτη της ως μία από τις ρήτρες της διαθήκης του. Τέλος ο Μengaldo ανακοινώνει την καταβολή 100 φιορινιών από το κληροδότημα των 6.000 αυστριακών λιρών που ο Ρickering διέθεσε για τους απόρους.
Λέξεις-Κλειδιά: τελετές, φιλανθρωπική δραστηριότητα, δικηγόρος Αngelo Μengaldo, Γεώργιος Εδουάρδος Πίκεριγκ, Μaria Εlisabetta Αbbott
|
|
Συναλλαγματική
4 Αυγούστου 1725 Γένοβα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 6, έγγρ. 293
Με εντολή του Giovanni Domenico Spinola από τη Γένοβα, ο Giacomo Viale πρέπει να καταβάλει στη Βενετία στο Γεώργιο Αντωνίου Μέλο με την επίδειξη της παρούσας συναλλαγματικής 400 σκούδα.
Λέξεις-Κλειδιά: συναλλαγματική, Γεώργιος Αντωνίου Μέλος, Γένοβα, Giovanni Domenico Spinola, Giacomo Viale
|
|
Επιστολή του Θεόδωρου Ιωάννου προς τους Κωνσταντίνο Σελέκη και Λάμπρο Σάρο
4 Ιουνίου 1725 Ιωάννινα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Θήκη 6, έγγρ. 87
Ο γιαννιώτης έμπορος Θεόδωρος Ιωάννου ενημερώνει τους Σελέκη και Σάρο ότι έλαβε τα εμπορεύματα που του έστειλαν καθώς και την επιστολή που τα συνόδευε. Τα δέματα με τα εμπορεύματα δεν βρήκε ακόμα χρόνο να τα ανοίξει αλλά βλέποντας το τιμολόγιο διαπιστώνει ότι η τιμή όλων σχεδόν των εμπορευμάτων είναι αυξημένη. Επειδή εξαιτίας αυτών των αυξήσεων μειώνεται ο τζίρος του, παρακαλεί τους Σελέκη και Σάρο να ελέγχουν καλά τους λογαριασμούς που κάνουν οι ίδιοι αλλά και οι προμηθευτές τους. Επίσης, τους παρακαλεί να προωθήσουν στην αγορά όσα εμπορεύματά του έχει μέχρι τώρα στείλει στη Βενετία και να μην καθυστερούν γιατί ζημιώνεται οικονομικά.
Λέξεις-Κλειδιά: Θεόδωρος Ιωάννου, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Ιωάννινα, εμπορεύματα
|
|
Διαθήκη και κωδίκελλος του ιερομονάχου Νύμφωνα Νοταρά
4 Νοεμβρίου 1552-15 Σεπτεμβρίου 1558 Χάνδακας
AEIB, Β΄. Εκκλησία, 3. Μητρόπολη Φιλαδελφείας, Θήκη 2α΄, φάκ. 9, έγγρ. 4
Ο νοτάριος Μιχαήλ Μαράς συντάσσει τη διαθήκη του ιερομόναχου Νύμφωνα Νοταρά, ηγουμένου και ιδιοκτήτη της μονής της Παναγίας Αγκαράθου στην Κρήτη. Ο Νοταράς ορίζει ως εκτελεστές της διαθήκης του τους τρεις ανηψιούς του και δηλώνει ότι επιθυμεί ένας από τους τρεις και συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Ευδαιμονογιάννης, να γίνει ιερομόναχος και να αναλάβει μαζί με τους άλλους δύο τη μονή. Καθορίζει σαφώς ότι η μονή θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινόβιο, όπως και επί των ημερών του, και εφιστά την προσοχή των εκτελεστών της διαθήκης ως προς τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του μοναστηριού. Στη συνέχεια μνημονεύει και άλλες μονές στις οποίες κληροδοτεί χρηματικά ποσά ή αγροτικά προϊόντα, καθώς και τους συγγενείς του στους οποίους άφηνε διάφορα χρηματικά ποσά. Έξι χρόνια μετά τη σύνταξη της διαθήκης, ο νοτάριος παπα Μανόλης Κυργιάκης συντάσσει τον κωδίκελλό της, στον οποίο διευκρινίζει τα της διοίκησης της μονής από τους εκτελεστές της διαθήκης του.
Λέξεις-Κλειδιά: διαθήκη, κωδίκελλος, ιερομόναχος Νύμφων Νοταράς, Μιχαήλ Μαράς, μονή Παναγίας Αγκαράθου στην Κρήτη, παπα-Μανόλης Κυργιάκης, Αθανάσιος Ευδαιμονογιάννης
|
|
Προμέσα (υπόσχεση) του επισκόπου Κυθήρων Σωφρονίου Πάγκαλου προς την Κοινότητα του νησιού
4 Νοεμβρίου 1636 Κύθηρα
AEIB, Β΄. Εκκλησία, 3. Μητρόπολη Φιλαδελφείας, Θήκη 2α΄, φάκ. 3, έγγρ. 24
Ο νεοεκλεχθείς επίσκοπος Κυθήρων Σωφρόνιος Πάγκαλος ζητά από τον προνοητή Κυθήρων και από την Κοινότητα του νησιού την επικύρωση της εκλογής του. Υπόσχεται ότι θα επιτελεί τα καθήκοντά του με πίστη, ότι δεν θα εγκαταλείψει τον επισκοπικό του θρόνο ακόμα και αν προταθεί για το αξίωμα του Οικουμενικού πατριάρχη. Για κάθε χειροτονία ιερέα θα δίνει στο ταμείο της Κοινότητας δύο βενετικά δουκάτα και για τη χειροτονία διακόνου ένα, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Βαλεριανός. Θα μεριμνήσει ώστε στη Χώρα να λειτουργεί δωρεάν σχολείο ελληνικών και ιταλικών γραμμάτων, όπου θα διδάσκει και ο ίδιος. Παράλληλα θα φροντίσει και για την αποστολή δασκάλων στην ύπαιθρο προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να μορφωθούν και εκεί όσα παιδιά το επιθυμούν. Υπόσχεται ακόμα ότι θα δώσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να μεταβεί πρεσβεία των Κυθηρίων στη Βενετία. Σε περίπτωση κατά την οποία αθετήσει όσα με το παρόν κείμενο υπόσχέθηκε, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στην Κοινότητα κάθε χρόνο διακόσια ρεάλια.
Λέξεις-Κλειδιά: επίσκοπος Κυθήρων Σωφρόνιος Πάγκαλος, Αθανάσιος Βαλεριανός
|
|
Πρόσκληση για τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας
4 Οκτωβρίου 1827
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 2, έγγρ. 664
Ο γραμματέας της ελληνικής Κοινότητας εκ μέρους του προέδρου καλεί τα μέλη σε Γενική Συνέλευση στις 7 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να λάβουν αποφάσεις που αφορούν το σχολείο και τον ιερέα Θεοδώρητο Καρύδη, ο οποίος είναι εφημέριος στο ναό του Αγίου Γεωργίου και δάσκαλος του Κολλεγίου Φλαγγίνη.
Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, πρόσκληση, Κολλέγιο Φλαγγίνη, ιερέας Θεοδώρητος Καρύδης
|
|
Απογραφή της περιουσίας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου
4-19 Ιουλίου 1844
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 129, Θήκη 5, φάκ. 1, έγγρ. 1
Αμέσως μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου Μπογδάνου οι εκτελεστές της διαθήκης του και οι κληρονόμοι του φροντίζουν για την απογραφή της περιουσίας του. Καταγράφονται έργα αργυροχρυσοχοΐας, εικόνες, χαρακτικά και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα και οικιακά σκεύη, υφάσματα και είδη ρουχισμού, μαζί με τον υπόλοιπο εξοπλισμό των κατοικιών του. Ειδικοί εκτιμητές για κάθε κατηγορία αντικειμένων είναι παρόντες στη διαδικασία αυτή. Απογράφονται επίσης σειρά εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές του Μπογδάνου και τα ακίνητά του. Στη συνέχεια πρέπει να συνυπολογισθούν στην περιουσία του τα εισοδήματα από το πλοίο του και τα ακίνητα του.
Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες, περιουσιακά στοιχεία, έγγραφα, Κωνσταντίνος Μπογδάνος
|