Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.
|
Διαθήκη της Isabella Gritti
7 Ιουνίου 1584
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 48, φάκ. 1, έγγρ. 1
H Isabela, κόρη του ποτέ Marco Corner και εγγονή του Andrea, ασθενής στο σπίτι της, που βρίσκεται κοντά στο ναό του San Moise, συντάσσει τη διαθήκη της ενώπιον του βενετού νοταρίου Hieronimo Lurano. Εκτελεστή της διαθήκης της ορίζει το σύζυγό της Marco Corner. Ζητά να ταφεί στον οικογενειακό τάφο των Corner στην εκκλησία των Santi Apostoli και στη συνέχεια απαριθμεί τις εκκλησίες, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τα πρόσωπα στα οποία καταλείπει χρηματικά ποσά.
Λέξεις-Κλειδιά: διαθήκη, Isabela του ποτέ Marco Corner, ναός San Moise Βενετίας, Hieronimo Lurano, ναός Santi Apostoli Βενετίας, τάφοι
|
|
Απόδειξη πληρωμής για την τοποθέτηση παραθύρων στη μονή των Ελληνίδων μοναχών στη Βενετία
7 Ιουνίου 1693
AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 549
Η ελληνική Αδελφότητα καταβάλλει στον κατασκευαστή παραθύρων μαέστρο Battista Pleunich το ποσό των 2537 λιρών και ταυτόχρονα για φόρους πληρώνει 300 λίρες. Η αμοιβή αφορά την κατασκευή, επιδιόρθωση και τοποθέτηση παραθύρων στη μονή των Ελληνίδων μοναχών. Τα παλαιά παράθυρα αφαιρέθηκαν και οι υαλοπίνακές τους πουλήθηκαν σε υαλουργό αντί του ποσού των 112,5 λιρών.
Λέξεις-Κλειδιά: μονή Ελληνίδων Βενετίας
|
|
Ασφαλιστήριο πλοίου από τη Βενετία
7 Σεπτεμβρίου 1713
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118α, Θήκη 3, έγγρ. 213
Έντυπο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συντάσσεται για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τη Βενετία στο Ναύπλιο με τη μαρτσιλιάνα «Madonna delle Grattie, due Santi e anime del Purgatorio» ιδιοκτησίας Impolito Donaggio. Τα ασφάλιστρα για τα δύο δέματα με εμπορεύματα που στέλνονταν στην Πελοπόννησο για λογαριασμό του Γεωργίου Αντωνίου Μέλου, ήταν 20 λίρες.
Λέξεις-Κλειδιά: ασφαλιστήριο συμβόλαιο, Γεώργιος Αντωνίου Μέλος, μαρτσιλιάνα «Madonna delle Grattie», Due santi e anime del Purgatorio, Ναύπλιο, Impolito Donaggio
|
|
Δημοσίευση απόφασης των «Ρroveditori sopra Οspitali e Luoghi Ρii» για την παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας από το κληροδότημα Φλαγγίνη
8 Μαρτίου 1796
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 2. Νοσοκομείο, 2.1 Νοσοκομείο Φλαγγίνη, Θήκη 1, έγγρ. 23
Οι «Προνοητές Νοσοκομείων και Ευαγών Ιδρυμάτων» (Ρrovveditori sopra Οspitali e Luoghi Ρii) κοινοποιούν την απόφασή με την οποία ρυθμίζουν την παροχή φιλανθρωπικής βοήθειας που χορηγεί η ελληνική Κοινότητα. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες βενετικές αρχές ορίζουν ότι από το κληροδότημα Φλαγγίνη θα έχουν δικαίωμα χρηματικού βοηθήματος για τον επαναπατρισμό τους όσοι διαθέτουν: α) πιστοποιητικό ιερέα για τον τόπο γέννησης και το ελληνορθόδοξο θρήσκευμα και πιστοποιητικό απορίας? β) άδεια επιβίβασης από κυβερνήτη πλοίου και γ) ένορκη βεβαίωση του προϊσταμένου του Νοσοκομείου Φλαγγίνη για την περίθαλψή τους σε αυτό καθώς και για την αποκατάσταση της υγείας τους.
Λέξεις-Κλειδιά: φιλανθρωπική δραστηριότητα, κληροδότημα Φλαγγίνη, Ρrovveditori sopra Οspitali e Luoghi Ρii
|
|
Τιμολόγιο εξόδων για την κατασκευή της μονής των Ελληνίδων μοναχών στη Βενετία
8 Σεπτεμβρίου 1692
AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 559, φφ. 1r-3r
Ο οικοδόμος Andrea Prestin καταγράφει αναλυτικά τα έξοδα που έγιναν για την κατεδάφιση των κατεστραμμένων οικοδομημάτων και την ανέγερση στη θέση τους του κτηρίου που θα στέγαζε την ελληνική μονή. Για τις εργασίες αυτές η ελληνική Αδελφότητα κατέβαλε το ποσό των 8756,4 λιρών.
Λέξεις-Κλειδιά: μονή Ελληνίδων Βενετίας
|
|
Επιστολή του προέδρου της ελληνικής Κοινότητας Γεράσιμου Μεσσήνη προς το μητροπολίτη Θυατείρων Γερμανό Στρηνόπουλο
8 Φεβρουαρίου 1949
AEIB, Β΄. Εκκλησία, 2. Οργάνωση και διοίκηση, Θήκη 7, φάκ. 3, υποφάκ. 3, έγγρ. 14
Ο νεοεκλεχθείς πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Γεράσιμος Μεσσήνης ανακοινώνει στο μητροπολίτη Θυατείρων Γερμανό ότι μετά από «τεσσαροκονταετή ξενικόν έλεγχον» η ιστορική Κοινότητα της Βενετίας «αναπνέει από διημέρου τον αέρα της ελευθερίας». Η έκτακτη γενική συνέλευση εξέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια ψήφισε δια βοής την απόφαση που καταρτίσθηκε «από κοινού μεταξύ της Ελληνικής και Ιταλικής Κυβερνήσεως περί μεταβιβάσεως της περιουσίας εις το Ελληνικόν Ινστιτούτον Βυζαντινών και Μετα-Βυζαντινών Σπουδών».
Λέξεις-Κλειδιά: έκτακτος ιταλός επίτροπος, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Γεράσιμος Μεσσήνης, μητροπολίτης Θυατείρων Γερμανό Στρηνόπουλος
|
|
Αίτηση για πρόσληψη του ιατρού Γρηγόριου Σταμπόγλη
9 Φεβρουαρίου 1939
AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 2. Νοσοκομείο, 2.2 Νοσοκομείο Φλαγγίνη-Πίκεριγκ, Θήκη 17, έγγρ. 136
O ιατρός Γρηγόριος Σταμπόγλης γράφει στον έκτακτο επίτροπο της Kοινότητας, Bruno Gallo, θέτοντας υποψηφιότητα για τη θέση του ιατρού της Kοινότητας, μετά την παραίτηση του ιατρού Umberto Spanio από τη θέση αυτή.
Λέξεις-Κλειδιά: ιατρός Γρηγόριος Σταμπόγλης, έκτακτος επίτροπος Bruno Gallo, ιατρός Umberto Spanio
|
|
Αποδείξεις είσπραξης χρηματικού βοηθήματος του τσάρου προς την Kοινότητα
Nοέμβριος 1836 - Δεκέμβριος 1837
AEIB, Ε΄. Οικονομική διαχείριση, 3. Οικονομικά βιβλία : ταμειακά - οικονομικός έλεγχος, αρ. 156, φάκ. 4, έγγρ. 3
Εξοφλητικές αποδείξεις που υπογράφει ο πρόεδρος της Kοινότητας για το ετήσιο χρηματικό βοήθημα των 400 φράγκων που προσφέρει ο τσάρος της Pωσίας Nικόλαος Α΄, μέσω του ρώσου γενικού προξένου Di Fregang, υπέρ των φτωχών και της εκκλησίας.
Λέξεις-Κλειδιά: Ρωσία, χρηματικά βοηθήματα, τσάρος της Ρωσίας Nικόλαος Α΄, γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Βενετία Di Fregang
|
|
Αρχιτεκτονικά σχέδια του Νοσοκομείου της Κοινότητας
αρχές 19ου αιώνα
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 197γ΄, φάκ. 2, σχέδια αρ. 1-3
Τρία σχέδια με μελάνι, άγνωστου σχεδιαστή, στα οποία απεικονίζεται το εσωτερικό του οικοδομήματος του Νοσοκομείου της Κοινότητας. Συγκεκριμένα εικονίζεται η κάτοψη του ισογείου, του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο στεγαζόταν το Ospizio (νοσοκομείο) και στο δεύτερο όροφο η αίθουσα συνεδριάσεων της Αδελφότητας (Sala del Capitolo).
Λέξεις-Κλειδιά: αρχιτεκτονικά σχέδια, νοσοκομείο Φλαγγίνη, Sala del Capitolo
|
|
Κατάλογος των εικόνων και των πινάκων στο σπίτι του αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας
αχρονολόγητο [1647]
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 5. Ευρετήρια, Θήκη 1, φάκ. 4, έγγρ. 49
Κατάλογος στον οποίο καταγράφονται οι 10 εικόνες και οι 4 προσωπογραφίες που κοσμούσαν την οικία του μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Οι προσωπογραφίες ήταν των Cicogna, Foscarini, Βησσαρίωνα και Αριστοτέλη. Ο κατάλογος συσχετιζόμενος με άλλο ευρετήριο, πρέπει να χρονολογηθεί στα 1647 και ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας στον οποίο αναφέρεται είναι ο Αθανάσιος Βαλεριανός.
Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες, προσωπογραφίες, Αθανάσιος Βαλεριανός, Βησσαρίων, Αριστοτέλης, Cicogna, Foscarini
|