Έγγραφα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία

Εμφάνιση μόνο των εγγράφων με αριθμό:

Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.

photo Προκήρυξη της υποτροφίας Kωττούνη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας
20 Δεκεμβρίου 1837

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 4, έγγρ. 18

Tο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Kοινότητας προκηρύσσει μια υποτροφία Kωττούνη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Eκλέξιμοι είναι νεαροί Έλληνες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχουν ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές τους σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της αυστριακής επικράτειας ή κοντά σε διπλωματούχους δασκάλους και έχουν ήδη παρακολουθήσει διετή κύκλο μαθημάτων φιλοσοφίας.

Λέξεις-Κλειδιά: Πανεπιστήμιο Πάδοβας, υποτροφία Kωττούνη, εκπαίδευση
photo Προμέσα (υπόσχεση) του επισκόπου Κυθήρων Σωφρονίου Πάγκαλου προς την Κοινότητα του νησιού
4 Νοεμβρίου 1636
Κύθηρα

AEIB, Β΄. Εκκλησία, 3. Μητρόπολη Φιλαδελφείας, Θήκη 2α΄, φάκ. 3, έγγρ. 24

Ο νεοεκλεχθείς επίσκοπος Κυθήρων Σωφρόνιος Πάγκαλος ζητά από τον προνοητή Κυθήρων και από την Κοινότητα του νησιού την επικύρωση της εκλογής του. Υπόσχεται ότι θα επιτελεί τα καθήκοντά του με πίστη, ότι δεν θα εγκαταλείψει τον επισκοπικό του θρόνο ακόμα και αν προταθεί για το αξίωμα του Οικουμενικού πατριάρχη. Για κάθε χειροτονία ιερέα θα δίνει στο ταμείο της Κοινότητας δύο βενετικά δουκάτα και για τη χειροτονία διακόνου ένα, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Βαλεριανός. Θα μεριμνήσει ώστε στη Χώρα να λειτουργεί δωρεάν σχολείο ελληνικών και ιταλικών γραμμάτων, όπου θα διδάσκει και ο ίδιος. Παράλληλα θα φροντίσει και για την αποστολή δασκάλων στην ύπαιθρο προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να μορφωθούν και εκεί όσα παιδιά το επιθυμούν. Υπόσχεται ακόμα ότι θα δώσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να μεταβεί πρεσβεία των Κυθηρίων στη Βενετία. Σε περίπτωση κατά την οποία αθετήσει όσα με το παρόν κείμενο υπόσχέθηκε, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει στην Κοινότητα κάθε χρόνο διακόσια ρεάλια.

Λέξεις-Κλειδιά: επίσκοπος Κυθήρων Σωφρόνιος Πάγκαλος, Αθανάσιος Βαλεριανός
photo Πρόσκληση για τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας
4 Οκτωβρίου 1827

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 2, έγγρ. 664

Ο γραμματέας της ελληνικής Κοινότητας εκ μέρους του προέδρου καλεί τα μέλη σε Γενική Συνέλευση στις 7 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να λάβουν αποφάσεις που αφορούν το σχολείο και τον ιερέα Θεοδώρητο Καρύδη, ο οποίος είναι εφημέριος στο ναό του Αγίου Γεωργίου και δάσκαλος του Κολλεγίου Φλαγγίνη.

Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, πρόσκληση, Κολλέγιο Φλαγγίνη, ιερέας Θεοδώρητος Καρύδης
photo Προσχέδιο συμφωνητικού για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φλαγγινιανού μεγάρου, της Scoletta και του νοσοκομείου
Ιούνιος 1678

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 210

Ο βενετός αρχιτέκτονας Baldassare Longhena συντάσσει προσχέδιο συμφωνητικού, το οποίο αφορά το έργο των λιθοξόων στο Φλαγγινιανό μέγαρο, στη Scoletta και στο νοσοκομείο. Οι λιθοξόοι, η αμοιβή των οποίων δεν προσδιορίζεται, πρέπει να ακολουθήσουν τα σχέδια του Longhena και τις οδηγίες του. Το έργο θα τελεί υπό την επίβλεψη του βενετού αρχιτέκτονα.

Λέξεις-Κλειδιά: λιθοξόοι, Φλαγγινιανό μέγαρο, Scoletta, νοσοκομείο Φλαγγίνη, Baldassare Longhena
photo Πρόταση της εταιρείας Fabris, Avon & Cie στην Kοινότητα για την κατασκευή ψηφιδωτού στο ναό του Aγίου Γεωργίου
26 Φεβρουαρίου 1885

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 5, έγγρ. 231/1, 231/1,1

H εταιρεία Fabris, Avon & Cie με έγγραφό της στην Kοινότητα αναφέρεται στην κατασκευή ψηφιδωτού σε αντικατάσταση αυτού που υπήρχε στην αριστερή πλευρά του ναού του Aγίου Γεωργίου. H εταιρεία, ως αποδεικτικό των ικανοτήτων της, μνημονεύει ανάλογα έργα που είχε πραγματοποιήσει, ένα από τα οποία εκτίθεται στο βαπτιστήριο του Aγίου Mάρκου.

Λέξεις-Κλειδιά: ναός Αγίου Γεωργίου, βαπτιστήριο Αγίου Μάρκου, ψηφιδωτά
photo Πρόταση του Iάκωβου Bελούδη για την ίδρυση γραμματείας της ελληνικής Kοινότητας
[1835]

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Θήκη 4, έγγρ. 1/3, 2

O Iάκωβος Bελούδης υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Kοινότητας σχέδιο ίδρυσης κοινοτικής γραμματείας, που θα συγκέντρωνε τις αρμοδιότητες που είχε ως τότε η εκκλησιαστική γραμματεία και θα αναλάμβανε τις υποθέσεις σχετικά με τη διαχείριση του κολλεγίου και του ναού, την εποπτεία της λειτουργίας του ναού, καθώς και τη φροντίδα των φτωχών και των αρρώστων. O Bελούδης υποστηρίζει την πρότασή του επικαλούμενος τα παραδείγματα σύστασης γραμματειών από άλλες ελληνικές κοινότητες, όπως εκείνες της Tεργέστης, της Bιέννης και του Λιβόρνου. O ίδιος θα ήταν διαθέσιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα.

Λέξεις-Κλειδιά: Γραμματεία ελληνικής κοινότητας, διοικητικό συμβούλιο, Ιάκωβος Βελούδης, Τεργέστη, Βιέννη, Λιβόρνο
photo Συμβόλαιο αγοράς σπιτιού
17 Απριλίου 1703

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 79, φάκ. 2, υποφάκ. 1, έγγρ. 1

Ο Γεώργιος Ζανδίρης αγοράζει ένα σπίτι στην περιοχή του San Martin στη Βενετία, το οποίο ανήκε στη Μαρίνα Κατικόρα (Catticora) Savogiano. Για την αγορά ο Ζανδίρης πλήρωσε 600 δουκάτα. Την οικία νοίκιαζε ο καπετάνιος Alessandro Costrato για 36 δουκάτα το χρόνο.

Λέξεις-Κλειδιά: αγορά οικίας, Γεώργιος Ζανδίρης, Μαρίνα Κατικόρα (Catticora) Savogiano
photo Συμφωνητικό αγοράς οικοδομικών υλικών για την κατασκευή του ναού του Αγίου Γεωργίου
28 Ιανουαρίου 1556 (β.έ. 1555)

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 5

Ο Βενετός miser Nicolo Malipiero συμφωνεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Αδελφότητας Εμμανουήλ Καντακουζηνό να του προμηθεύσει για την κατασκευή του ναού του Αγίου Γεωργίου τούβλα προς 12 λίρες και 10 σολδία το κυβικό μέτρο και ασβέστη προς 8 σολδία τον κουβά. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονταν και τα έξοδα μεταφοράς των υλικών.

Λέξεις-Κλειδιά: ναός Αγίου Γεωργίου, Εμμανουήλ Καντακουζηνός
photo Συμφωνητικό αποπληρωμής χρέους
18 Νοεμβρίου 1637

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 158, φάκ. 1, έγγρ. 1

Ο Lucio Percio ως γενικός κληρονόμος της συζύγου του Ρεγγίνας είχε την υποχρέωση να καταβάλει στο ναό του αγίου Γεωργίου 100 δουκάτα, τα οποία έπρεπε να επενδυθούν και με τους τόκους να καλύπτονται τα έξοδα για την τέλεση δύο λειτουργιών στο ναό το μήνα. Ο Percio οκτώ χρόνια μετά το θάνατο της συζύγου του δεν είχε καταβάλει το ποσό, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Αδελφότητας, διότι, όπως δήλωσε, δεν είχε τα χρήματα. Ενώπιον του βενετού νοταρίου Giovanni Domenico de Grandis ο Percio συμφωνεί με την Αδελφότητα να εισπράττει ο εκάστοτε πρόεδρός της από το Ufficio dei Camerlenghi di Comun, όπου εργαζόταν, 10 δουκάτα το χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους του.

Λέξεις-Κλειδιά: συμφωνητικό αποπληρωμής χρέους, Ρεγγίνα σύζυγος Lucio Percio, Giovanni Domenico de Grandis, Ufficio dei Camerlenghi di Comun, κληροδοτήματα, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Συμφωνητικό για την κατασκευή προπλάσματος του ναού του Αγίου Γεωργίου και την επιστασία των οικοδομικών έργων
2 Ιουλίου 1548

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 3

Ο Zuan Antonio, λιθοξόος, συμφωνεί με την ελληνική Αδελφότητα να κατασκευάσει δωρεάν ένα πρόπλασμα από χαρτόνι του ναού του αγίου Γεωργίου και κατά τη διάρκεια των εργασιών να έρχεται δύο φορές την ημέρα προκειμένου να ελέγχει την πορεία των εργασιών. Ο μισθός ορίζεται σε 9 λίρες το μήνα.

Λέξεις-Κλειδιά: πρόπλασμα ναού, ναός Αγίου Γεωργίου
<<  ...  11  12  13  14  15  16  17  18   19  20  ...  >>