Έγγραφα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία

Εμφάνιση μόνο των εγγράφων με αριθμό:

Υπάρχουν 209 καταχωρήσεις.

photo Απόδειξη αγοράς εικόνας
29 Ιανουαρίου 1617 (β. έ. 1616)

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 86

Ο Φρατζέσκος Νεγροπόντε, γραμματεάς της ελληνικής Αδελφότητας, κατέβαλε για λογαριασμό της, στον Τζώρτζη Πλουτίνο (ζωγράφο;) 18 δουκάτα για μία εικόνα του αγίου Νικολάου. Ο άγιος εικονίζεται ένθρονος και φέρει ασημένιο διάδημα επιχρυσωμένο. Το πλαίσιο της εικόνας ήταν από σκαλισμένο μάργαρο. Την απόδειξη πληρωμής συνέταξε ο ζωγράφος Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης γιατί ο Πλουτίνος ήταν αγράμματος.

Λέξεις-Κλειδιά: εικόνα αγίου Νικολάου, Τζώρτζης Πλουτίνος, Εμμανουήλ Τζανφουρνάρης, Φρατζέσκος Νεγροπόντε
photo Απόδειξη εξόδων για την κατασκευή των στεγών των σπιτιών των Ελλήνων
20 Αυγούστου 1657

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 164

Ο βενετός αρχιτέκτονας Baldassare Longhena αποδίδει λογαριασμό στην ελληνική Αδελφότητα για τα έξοδα κατασκευής των στεγών στα σπίτια των Ελλήνων. Καταγράφονται οι αμοιβές των κτιστών, των μαραγκών και τα ποσά που δαπανήθηκαν για την αγορά των οικοδομικών υλικών.

Λέξεις-Κλειδιά: σπίτια, αρχιτέκτονας Baldassare Longhena
photo Απόδειξη παραλαβής χρημάτων
20 Ιουλίου 1644

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 52, φάκ. 3, υποφάκ. 6, έγγρ. 135

Ο Τζώρτζης Κορμαρής δηλώνει ότι έλαβε από το γιαννιώτη έμπορο Επιφάνιο Ηγούμενο το ποσό των 60 δουκάτων σε σκούδα, προκειμένου να τα μεταφέρει στην Κέρκυρα, όπου σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την άφιξή του έπρεπε να τα παραδώσει για λογαριασμό του Ηγούμενου σε όποιον του προσκόμιζε συναλλαγματική ανάλογου ποσού.

Λέξεις-Κλειδιά: Τζώρτζης Κορμάρης, Επιφάνιος Ηγούμενος, Κέρκυρα
photo Απόδειξη πληρωμής για την τοποθέτηση παραθύρων στη μονή των Ελληνίδων μοναχών στη Βενετία
7 Ιουνίου 1693

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 549

Η ελληνική Αδελφότητα καταβάλλει στον κατασκευαστή παραθύρων μαέστρο Battista Pleunich το ποσό των 2537 λιρών και ταυτόχρονα για φόρους πληρώνει 300 λίρες. Η αμοιβή αφορά την κατασκευή, επιδιόρθωση και τοποθέτηση παραθύρων στη μονή των Ελληνίδων μοναχών. Τα παλαιά παράθυρα αφαιρέθηκαν και οι υαλοπίνακές τους πουλήθηκαν σε υαλουργό αντί του ποσού των 112,5 λιρών.

Λέξεις-Κλειδιά: μονή Ελληνίδων Βενετίας
photo Απόδειξη πληρωμής σχεδίων για την κατασκευή ψηφιδωτών στο ναό του αγίου Γεωργίου
1 Αυγούστου 1599

AEIB, Δ΄. Οικοδομικό έργο, Θήκη 2, έγγρ. 55

Ο ζωγράφος παπα-Ιωάννης Βλαστός εισπράττει από την ελληνική Αδελφότητα συνολικά 25 δουκάτα (10 δουκάτα από τον Julio Siderin και 15 από τον Manusso Cressi) για το σχέδιο της Παναγίας και του αγίου Ιωάννη με βάση το οποίο θα κατασκευαζόταν το δεύτερο ψηφιδωτό στο ιερό του ναού του αγίου Γεωργίου.

Λέξεις-Κλειδιά: παπα-Ιωάννης Βλαστός, ψηφιδωτά, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Αποδοχή κληροδοτήματος
16 Αυγούστου 1781

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 175, φάκ. 1, έγγρ. 1, φ. 11r

Η ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας κάνει δεκτή την αίτηση αποδοχής της επιτροπείας του εμπόρου από τα Τρίκαλα Σταύρου Σταυρόπουλου, ο οποίος ήταν οθωμανός υπήκοος. Την αίτηση κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Αδελφότητας οι εκτελεστές της διαθήκης του Σταυρόπουλου Zuanne Pasco και Simon Calamanachi. Η Αδελφότητα με απόφασή της επιτρέπει στους Pasco και Calamanachi να επενδύσουν τα κεφάλαια του ποτέ Σταυρόπουλου στο όνομά της με την υποχρέωση να της αποδίδουν τα κέρδη των επενδύσεων. Εκείνη με τη σειρά της θα μεριμνούσε για την τέλεση των φιλανθρωπικών έργων και των επιμνημόσυνων δεήσεων, όπως όριζε ο διαθέτης.

Λέξεις-Κλειδιά: κληροδοτήματα, Σταύρος Σταυρόπουλος, Τρίκαλα, Zuanne Pasco, Simon Calamanachi
photo Απολογισμός εσόδων και εξόδων από την αποστολή εμπορευμάτων που έφθασαν στο Ναύπλιο από τη Βενετία
22 Ιουνίου 1714
Ναύπλιο

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 118, Θήκη 5 , έγγρ. 42

Στις 18 Απριλίου 1713 με το καράβι του καπετάν Τζουάννε Φουτάνα, το οποίο ονομαζόταν «Buona Ventura», έφτασαν εμπορεύματα από τη Βενετία, τα οποία απέστειλαν οι Γεώργιος Μέλος και Ανάργος Ψαρός. Για λογαριασμό τους τα εμπορεύματα στο Ναύπλιο τα παρέλαβε ο Μιχάλης Μέλος και δόθηκαν στους Αγγελή Σαραντόπουλο, Δημήτρη Κομινό, και Διαμαντή Σγουρό για να τα προωθήσουν στην αγορά. Μετά την πώλησή τους ο Μιχάλης αποδίδει στον αδελφό του Γεώργιο απολογισμό εσόδων και εξόδων που πρόεκυψαν από την παραπάνω εμπορική συναλλαγή.

Λέξεις-Κλειδιά: Buona Ventura, καπετάνιος Τζουάννε Φουτάνα, Γεώργιος Μέλος, Μιχάλης Μέλος, εμπορεύματα, Ανάργος Ψαρός, Αγγελής Σαραντόπουλος, Δημήτρης Κομινός, Διαμαντής Σγουρός
photo Απονομή προνομίων και διαβατηρίου στον κύπριο Φραγκίσκο Τζιμπετό από το δούκα της Σαβοΐας Carlo Emmanuele
1625-1626
Τορίνο

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 186β΄, φάκ. 1, έγγρ. 1, 2, 5, 7

Ο δούκας της Σαβοΐας Κάρολος Εμμανουήλ για να ανταμείψει τον κύπριο Φραγκίσκο Τζιμπετό για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο δουκάτο, για την αφοσίωσή του αλλά και για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει ο αδελφός του Βίκτωρ -λοχαγός στο στρατό του δουκάτου- του χορήγησε χρηματικό βοήθημα ύψους 195 φιορινιών το μήνα και τον τίτλο του «Gentiluomo ordinario» του πυροβολικού. Ο τίτλος συνοδευόταν από ειδικά προνόμια και δικαιώματα αλλά και από μισθό 260 φιορινιών σε καιρό πολέμου και 130 σε καιρό ειρήνης. Το 1626 όταν ο Φραγκίσκος αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του αδελφού του, ο δούκας της Σαβοΐας τον εφοδίασε με διαβατήριο, με το οποίο προσκαλούνταν οι αρχές των κρατών από τα οποία θα περνούσε να διευκολύνουν το ταξίδι του.

Λέξεις-Κλειδιά: δούκας της Σαβοϊας Κάρολος Εμμανουήλ, Φραγκίσκος Τζιμπετός, Βίκτωρ Τζιμπετός, Τορίνο
photo Αποποίηση κληροδοτήματος
17/28 Φεβρουαρίου 1772
Κέρκυρα

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 164, φάκ. 1, υποφάκ. 4, έγγρ. 3

Ο Ιωάννης Κρασσάς και ο Ιωάννης Τσουκαλάς, επίτροποι του ναού της Παναγίας των Ξένων (Φανερωμένης) στην Κέρκυρα εμφανίζονται ενώπιον του βάϊλου του νησιού για να δηλώσουν εγγράφως ότι αποποιούνται το κληροδότημα του Σταμάτη Ρούφου. Ο Ρούφος με νοταριακή πράξη που συνέταξε στις 29 Ιουλίου 1754 άφηνε στο ναό 8 τσεκίνια. Δεκαοκτώ χρόνια μετά οι εκπρόσωποι της κερκυραϊκής εκκλησίας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται στο εξής να εισπράττουν αυτό το χρηματικό ποσό, δεν θα τελούν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και δεν θα πράττουν όσα όριζε ο Ρούφος στη διαθήκη του.

Λέξεις-Κλειδιά: κληροδότημα, Ιωάννης Κρασσάς, Ιωάννης Τσουκαλάς, Σταμάτης Ρούφος, ναός Παναγίας των Ξένων (Φανερωμένης) στην Κέρκυρα
photo Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας σχετικό με τη δασκάλα Kατερίνα Bίδα
25 Nοεμβρίου 1889

AEIB, Γ΄. Εκπαιδευτική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, 1. Σχολεία, 1.3 Παρθεναγωγείο, Θήκη 1, έγγρ. 34

Aπόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της 25ης Nοεμβρίου 1889 σχετικό με τη δασκάλα Kατερίνα Bίδα. O πρόεδρος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απέλυσε τη Bίδα. Tο διοικητικό συμβούλιο επιδοκιμάζει τις ενέργειες του προέδρου που δικαιολογούνται από το γεγονός ότι η δασκάλα είχε αλλαξοπιστήσει και ότι χλεύαζε την προηγούμενη πίστη της.

Λέξεις-Κλειδιά: διοικητικό συμβούλιο, παρθεναγωγείο, Κατερίνα Bίδα
1  2   3  4  5  6  7  8  9  10  ...  >>