Υπάρχουν 105 καταχωρήσεις.
|
Επένδυση κληροδοτήματος του Ιακώβου Zανδίρη
12 Φεβρουαρίου 1683 (βεν. έτ. 1682)
AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 4. Εισοδήματα, 4.1 Επενδύσεις, Κατάστιχο 3, φ. 83v
Oι εκτελεστές της διαθήκης του Ιακώβου Zανδίρη επένδυσαν στο βενετική Zecca χρηματικό ποσό για λογαριασμό της Ελληνικής Αδελφότητας και του ναού του Αγίου Γεωργίου. Μόνη προϋπόθεση για την είσπραξη των τόκων από το ποσό αυτό είναι η ετήσια τέλεση λειτουργίας κατά την εορτή του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου κατά την εορτή του αγίου στις 23 Οκτωβρίου.
Λέξεις-Κλειδιά: Ιάκωβος Ζανδίρης, κληροδοτήματα, ναός Αγίου Γεωργίου, βενετική Zecca
|
|
Ευρετήριο περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Αδελφότητας
12 Αυγούστου 1683
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Ευρετήρια, Κατάστιχο 3, φφ. 1r-169v
Μετά τη λήξη της θητείας τους, τα αποχωρώντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μάρκος Ζανδίρης (πρόεδρος), Βικέντιος Μαγιωτάς (βικάριος) και Μάρκος Καγιάννης (σύνδικος) παραδίδουν στους διαδόχους τους Μιχαήλ Περούλη, Μίχο Δήμου και Ανδρέα Χαλκιόπουλο την περιουσία της Ελληνικής Αδελφότητας. Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ευρετήριο παράδοσης και παραλαβής, όπου συμπεριλαμβάνονται : α) βιβλία των επενδύσεων, β) τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα σχετικά με την κατασκευή ακινήτων, γ) ιερά λείψανα, δ) εικόνες, ε) ευαγγέλια και άλλα λειτουργικά βιβλία, στ) ασημικά, ζ) άμφια, η) εκκλησιαστικός διάκοσμος, θ) αρχειακό υλικό. Το ευρετήριο φέρει μεταγενέστερες προσθήκες της 8ης Αυγούστου 1700, όταν επιχειρήθηκε η επαλήθευση του περιεχομένου του από το τότε διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας.
Λέξεις-Κλειδιά: ευρετήριο κινητής περιουσίας, Μάρκος Ζανδίρης, Βικέντιος Μαγιωτάς, Μάρκος Καγιάννης, Μιχαήλ Περούλης, Μίχος Δήμου, Ανδρέας Χαλκιόπουλος, πρόεδρος, βικάριος, σύνδικος, διοικητικό συμβούλιο
|
|
Κατάλογος της βιβλιοθήκης του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γεράσιμου Βλάχου
Σεπτέμβριος 1683
AEIB, B΄. Εκκλησία, 3. Μητρόπολη Φιλαδελφείας, Θήκη 2β΄, Κατάστιχο 1, φφ. 1r-100v
Αυτόγραφος κατάλογος των χειρογράφων και εντύπων βιβλίων του μητροπολίτη Φιλαδελφείας Γεράσιμου Βλάχου, τα οποία μετά το θάνατό του δωρήθηκαν στην Ελληνική Αδελφότητα της Βενετίας. Πρόκειται για πατερικά κείμενα, πρακτικά Οικουμενικών Συνόδων, έργα αρχαίων ελλήνων, λατίνων, βυζαντινών και ιταλών συγγραφέων, χρησμούς, φιλολογικά κείμενα αλλά και για χειρόγραφα και έντυπα δικών του έργων. Συνολικά περιλαμβάνονται περισσότεροι από 1100 τίτλοι.
Λέξεις-Κλειδιά: μητροπολίτης Φιλαδελφείας Γεράσιμος Βλάχος, βιβλιοθήκη
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
19 Νοεμβρίου 1684
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 48v-49v
Κατά τη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 1684, το Συμβούλιο των 40 συζήτησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τάφοι στο εσωτερικό της εκκλησίας, το δάπεδο καθώς και τα στασίδια και αποφάσισε να δώσει την άδεια στο πρόεδρο και στο Συμβούλιο για να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Γίνεται επίσης εκλογή των εφόρων για τις εργασίες αυτές καθώς και εκλογή ταμία.
Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, τάφοι, ταμίας, έφοροι, ναός Αγίου Γεωργίου
|
|
Πρακτικά συνεδριάσεων του Συμβουλίου των 40 που αφορούν τους κληρονόμους του Baldasare Longhena
24 Μαρτίου - 2 Απριλίου 1688
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 95r-96r
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 24 Μαρτίου 1688, αποφασίζεται να πληρωθεί στους κληρονόμους του βενετού αρχιτέκτονα Baldasare Longhena το υπόλοιπο της αμοιβής του για την εργασία που πρόσφερε κατά την ανοικοδόμηση των κτιρίων της Αδελφότητας. Στις 2 Απριλίου αποφασίζεται να καταβληθούν στους παραπάνω 60 δουκάτα.
Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, αρχιτέκτονας Baldasare Longhena, ανοικοδόμηση κτιρίων
|
|
Πρακτικά συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου των 40 που αφορούν τις εργασίες συντήρησης στη scoletta
8 Μαΐου 1688 - 11 Μαρτίου 1689
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 99r-102r, 104r-105r, 112r-v
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 8 Μαΐου 1688 και της Γενικής Συνέλευσης στις 30 Μαΐου 1688, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις διαφόρων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αποφασίζεται να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στη scoletta που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Περιέχονται αντίγραφα των εκθέσεων του Alessandro Trevignan και του Francesco Tuzzatto. Η δαπάνη ανέρχεται σε 500 δουκάτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραπάνω ειδικών. Γίνεται επίσης εκλογή δύο επιτρόπων υπεύθυνων για τις εργασίες συντήρησης. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 3 Οκτωβρίου 1688, αποφασίζεται να ξοδευτούν άλλα 100 δουκάτα για τις εργασίες συντήρησης στη scoletta αφού μέρος του κτιρίου που δεν είχε υπολογιστεί στις εργασίες παρουσίαζε προβλήματα. Στις 11 Μαρτίου 1689, το Συμβούλιο των 40 ενέκρινε τη συνολική δαπάνη για τις εργασίες στη scoletta που ανερχόταν σε 812 δουκάτα δηλαδή 212 δουκάτα περισσότερα από τα ποσά που είχε αποφασίσει να δαπανηθούν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο των 40, εργασίες συντήρησης, scoletta, Alessandro Trevignan, Francesco Tuzzatto
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
19 Δεκεμβρίου 1688
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 105v-106r
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 19 Δεκεμβρίου 1688, συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας αρχείου. Προτάθηκε να κατασκευαστούν ερμάρια όπου θα φυλάσσονταν τα έγγραφα και τα βιβλία της Αδελφότητας, καθώς και άλλα για τη φύλαξη των ιερών αμφίων και εκκλησιαστικών σκευών. Μετά από 3 ψηφοφορίες απορρίφθηκε η πρόταση. Αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στηνεκκλησία και στα σπίτια σύμφωνα με την έκθεση του αρχιτέκτονα Alessandro Trevignan.
Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, εργασίες συντήρησης, ναός Αγίου Γεωργίου, αρχείο της Αδελφότητας, εκκλησιαστικά άμφια και σκεύη, Alessandro Trevignan
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
8 Δεκεμβρίου 1690
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 134r-135r
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 8 Δεκεμβρίου 1690, έγινε εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και συζητήθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα δημιουργίας αρχείου. Προτάθηκε να κατασκευαστούν ερμάρια, όπου θα φυλάσσονταν τα έγγραφα και τα βιβλία της Αδελφότητας ξοδεύοντας 60 δουκάτα. Η πρόταση έγινε δεκτή. Θα έπρεπε να πληρωθούν 500 λίρες στον guardian grande τις οποίες ξόδεψε για την Αδελφότητα και τέλος, αποφασίζεται να παραμείνει στη θέση του δασκάλου στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την επιτροπεία του Επιφάνειου Ηγούμενου, ο Μιχαήλ Μήτρου.
Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, Διοικητικό Συμβούλιο, αρχείο της Αδελφότητας, επιτροπεία Επιφάνιου Ηγούμενου, σχολείο Ιωαννίνων, δάσκαλος Μιχαήλ Μήτρου
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης
17 Αυγούστου 1692
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 7, φφ. 158r-159r
Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης στις 17 Αυγούστου 1692, αποφασίστηκε να αγοραστούν από τη Αδελφότητα υφάσματα, δαμασκηνά, βελούδινα για τη διακόσμηση της εκκλησίας στις μεγάλες γιορτές, όπως το Δεκαπενταύγουστο και τη γιορτή του Αγίου Νικολάου καθώς και να γίνουν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του ναού. Για το σκοπό αυτό θα μπορούν να ξοδευτούν περίπου 4.000 δουκάτα το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα έπρεπε να προέρχεται από τις προσφορές των πιστών.
Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, ναός Αγίου Γεωργίου
|
|
Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
11 Δεκεμβρίου 1695
AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 8, φφ. 17v-19r
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 11 Δεκεμβρίου 1695, έγινε εκλογή ενός έκτακτου ελεγκτή για τη διαχείριση του Ιωάννη Χαλικιόπουλου και αποφασίστηκε να εκλεγεί στη θέση του δασκάλου στην Αθήνα, σύμφωνα με την επιτροπεία του Επιφάνειου Ηγούμενου, ο Αργυρός Μπερναρδής, τον οποίο πρότειναν διάφοροι Αθηναίοι από τη Πάτρα καθώς και ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Αρσένιος.
Λέξεις-Κλειδιά: σχολείο Αθηνών, επιτροπεία Επιφάνειου Ηγούμενου, δάσκαλος Αργυρός Μπερναρδής, μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Αρσένιος, Πάτρα
|