Κατάστιχα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία, αριθμό κατάστιχου

Εμφάνιση μόνο των καταστίχων με αριθμό:

Υπάρχουν 105 καταχωρήσεις.

photo Υπόμνημα των Procuratori di San Μarco σχετικά με το καθεστώς διοίκησης του ναού του Αγίου Γεωργίου
26 Σεπτεμβρίου 1715

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 1. Νομικό καθεστώς, Κατάστιχο 3, φφ. 254r-256r

Έχοντας ενημερωθεί για την πρόθεση του πάπα να τοποθετήσει καθολικό επίσκοπο στο ναό του Αγίου Γεωργίου, η βενετική κυβέρνηση αναθέτει στους Procuratori di San Μarco, Leonardo Emo, Angelo Marcello και Piero Grimani, να διερευνήσουν ιστορικά το καθεστώς διοίκησης του ναού και τις σχέσεις του με την καθολική εκκλησία. Η επιτροπή ανατρέχει στο βιβλίο του καταστατικού (Mariegola), στα παλαιά βιβλία της Ελληνικής Αδελφότητας και σε άλλο αρχειακό υλικό και συντάσσει ένα υπόμνημα με τους κυριότερους σταθμούς της ίδρυσης και της λειτουργίας του ορθόδοξου ναού της Βενετίας. Έμφαση δίδεται στα προβλήματα που προέκυψαν μετά το θάνατο του Μελέτιου Τυπάλδου και σε προτάσεις σχετικά με το χειρισμό του ζητήματος διορισμού του καθολικού επισκόπου.

Λέξεις-Κλειδιά: Procuratori di San Μarco, Leonardo Emo, Angelo Marcello, Piero Grimani, Mariegola, καθολική εκκλησία, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελέτιος Τυπάλδος, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Υπόμνημα του consultore Paolo de Servi σχετικά με τον όρκο πίστεως των ιερέων του ναού του Αγίου Γεωργίου στο βενετικό πατριαρχείο
19 Σεπτεμβρίου 1717

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 1. Νομικό καθεστώς, Κατάστιχο 3, φφ. 342r-345r

Κατόπιν διατάγματος της βενετικής κυβέρνησης, ο consultore Paolo de Servi συντάσσει υπόμνημα σχετικά με τον όρκο πίστεως που πρέπει να δίνουν οι ιερείς του ναού του Αγίου Γεωργίου στο βενετικό πατριαρχείο. Λαμβάνεται υπόψη η διαλλακτική στάση που είχε τηρήσει στο παρελθόν η Βενετία απέναντι στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ορθόδοξων υπηκόων της, το ιδιαίτερο καθεστώς της ορθόδοξης εκκλησίας της Βενετίας, καθώς και η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων του πάπα Ουρβανού Η' ως προς την υποχρέωση καθομολόγησης πίστεως από πλευράς των ορθοδόξων της Ελληνικής Ανατολής.

Λέξεις-Κλειδιά: consultore Paolo de Servi, ιερείς, καθολική εκκλησία, Πατριαρχείο Βενετίας, πάπας Ουρβανός Η΄, ναός του Αγίου Γεωργίου
photo Επένδυση κληροδοτήματος του Ιακώβου Zανδίρη
12 Φεβρουαρίου 1683 (βεν. έτ. 1682)

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 4. Εισοδήματα, 4.1 Επενδύσεις, Κατάστιχο 3, φ. 83v

Oι εκτελεστές της διαθήκης του Ιακώβου Zανδίρη επένδυσαν στο βενετική Zecca χρηματικό ποσό για λογαριασμό της Ελληνικής Αδελφότητας και του ναού του Αγίου Γεωργίου. Μόνη προϋπόθεση για την είσπραξη των τόκων από το ποσό αυτό είναι η ετήσια τέλεση λειτουργίας κατά την εορτή του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου κατά την εορτή του αγίου στις 23 Οκτωβρίου.

Λέξεις-Κλειδιά: Ιάκωβος Ζανδίρης, κληροδοτήματα, ναός Αγίου Γεωργίου, βενετική Zecca
photo Ευρετήριο περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Αδελφότητας
12 Αυγούστου 1683

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Ευρετήρια, Κατάστιχο 3, φφ. 1r-169v

Μετά τη λήξη της θητείας τους, τα αποχωρώντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Μάρκος Ζανδίρης (πρόεδρος), Βικέντιος Μαγιωτάς (βικάριος) και Μάρκος Καγιάννης (σύνδικος) παραδίδουν στους διαδόχους τους Μιχαήλ Περούλη, Μίχο Δήμου και Ανδρέα Χαλκιόπουλο την περιουσία της Ελληνικής Αδελφότητας. Για το σκοπό αυτό συντάσσεται ευρετήριο παράδοσης και παραλαβής, όπου συμπεριλαμβάνονται : α) βιβλία των επενδύσεων, β) τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα σχετικά με την κατασκευή ακινήτων, γ) ιερά λείψανα, δ) εικόνες, ε) ευαγγέλια και άλλα λειτουργικά βιβλία, στ) ασημικά, ζ) άμφια, η) εκκλησιαστικός διάκοσμος, θ) αρχειακό υλικό. Το ευρετήριο φέρει μεταγενέστερες προσθήκες της 8ης Αυγούστου 1700, όταν επιχειρήθηκε η επαλήθευση του περιεχομένου του από το τότε διοικητικό συμβούλιο της Αδελφότητας.

Λέξεις-Κλειδιά: ευρετήριο κινητής περιουσίας, Μάρκος Ζανδίρης, Βικέντιος Μαγιωτάς, Μάρκος Καγιάννης, Μιχαήλ Περούλης, Μίχος Δήμου, Ανδρέας Χαλκιόπουλος, πρόεδρος, βικάριος, σύνδικος, διοικητικό συμβούλιο
photo Ημερολόγιο (giornal) των οικονομικών συναλλαγών της Ελληνικής Αδελφότητας
14 Σεπτεμβρίου 1554 - 6 Μαΐου 1576

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 2. Οικονομικά βιβλία : καθολικά, ημερολόγια, πρόχειρα, Κατάστιχο 4, φφ. 1r-196v

Στο πρώτο κατά σειρά ημερολόγιο (καθημερινό, ιταλ. giornal) της Ελληνικής Αδελφότητας καταγράφονται χρονολογικά όλες οι οικονομικές συναλλαγές της Αδελφότητας από το 1554 έως το 1576.

Λέξεις-Κλειδιά: οικονομικά βιβλία, ημερολόγιο, giornal
photo Πρακτικά συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου των 40 που αφορούν την ανακατασκευή των ερείψιμων σπιτιών των Foscarini
10 Απριλίου 1640 - 26 Μαρτίου 1645

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 4, φφ. 6r, 11r-12v, 20v-21r, 22r, 30r-31v, 46v-47r

Κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης στις 10 Απριλίου του 1640 και κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των 40 από τις 19 Αυγούστου 1640 εως τις 26 Μαρτίου 1645, παίρνονται αποφάσεις σχετικές με τα κτίρια που αγόρασε η Αδελφότητα από την οικογένεια Foscarini και τα οποία ήταν ετοιμόρροπα. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει να χτιστούν στη θέση τους σπίτια και καταστήματα. Αργότερα παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο των 40 δύο σχέδια των αρχιτεκτόνων Pietro Bettinelli και Baldassare Longhena αλλά κανένα από τα δύο δεν συγκέντρωσε τους απαιτούμενους ψήφους ενώ στην τελευταία ψηφοφορία αποφασίστηκε να ανατεθεί το έργο στον Longhena, η πρόταση του οποίου θα προσαρμοζόταν στις ανάγκες της Αδελφότητας. Δεν θα άρχιζαν οι εργασίες κατάρριψης των παλαιών κτιρίων και οικοδόμησης των νέων, εάν η Αδελφότητα δεν είχε συγκεντρώσει προηγουμένως ποσό άνω των 10.000 δουκάτων. Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των 40αποφασίζεται να ζητηθεί οικονομική ενίσχυση από τους βοεβόδες της Μολδαβίας και Βλαχίας, καθώς και από το μεγάλο Δούκα της Μοσχοβίας για την ανοικοδόμηση ων κτιρίων. Ο βοεβόδας της Βλαχίας τους στέλνει στην Αδελφότητα 700 οκάδες κερί για να συμβάλλει στα έξοδα. Τα χρήματα που εισέπραξε η Αδελφότητα από την πώληση του κεριού θα τα επένδυε στη Zecca.

Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο των 40, ακίνητα, σπίτια Foscarini, αρχιτέκτονας Baldassare Longhena, Pietro Bettinelli, βοεβόδες Μολδαβίας και Βλαχίας, μέγας Δούκας Μοσχοβίας, βενετική Zecca, κερί
photo Πρακτικά συνεδριάσεων του Συμβουλίου των 40 που αφορούν το καμπαναριό και το ρολόι του
20 Σεπτεμβρίου 1648-10 Μαΐου 1654

AEIB, IA, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 4, φφ. 78v-79r, 99r-100r, 133r-v

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 20 Σεπτεμβρίου 1648, αποφασίστηκε να επιχρυσωθούν οι δείχτες και οι αριθμοί των ωρών στο ρολόι του καμπαναριού. Στις 22 Ιανουαρίου 1651 (1650 β. έ.), ψηφίστηκε να πληρωθεί το ποσό των 75 λιρών στο διάκο Κοσμά Καλονά ο οποίος αντικαθιστούσε επί ενάμισυ χρόνο στη θέση του ωρολογοποιού Pietro Bianchini. Κατά τη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 1654, αποφασίστηκε να γίνει η επισκευή του καμπαναριού, όπως είχε συμφωνηθεί με τον οικοδόμο Pietro Antonio Radice πληρώνοντας 110 δουκάτα για αμοιβή και οικοδομικά υλικά καθώς και να επιχρυσωθούν ξανά οι «ώρες».

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, ρολόι, καμπαναριό, Κοσμάς Καλονάς, ωρολογοποιός Pietro Bianchini
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
23 Δεκεμβρίου 1657

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 4, φ. 191r-v

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των 40 στις 23 Δεκεμβρίου 1657, αποφασίστηκε να παρέχεται κατάλυμα στους εξαθλιωμένους έλληνες σκλάβους που έφταναν στη Βενετία και αναγκάζονταν να κοιμούνται στους δρόμους. Η διευκόλυνση αυτή θα διαρκούσε για τον καθένα ένα μήνα έτσι ώστε μετά από αυτό το χρονικό διάστημα να δίνεται η θέση τους σε άλλους με τις ίδιες ανάγκες.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, σκλάβοι
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
15 Μαΐου 1660

AEIB, IA, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 5, φφ. 69r-71v

Κατά τη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 1660, το Συμβουλίου των 40 πήρε αποφάσεις που αφορούν την υποδοχή των ρώσων πρεσβευτών που βρίσκονταν σε διπλωματική αποστολή στη Βενετία, συγκεκριμένα τα έξοδα που θα έπρεπε να γίνουν για τη διακόσμηση του ναού και τα δώρα που θα έπρεπε να προφέρουν. Κάνει επίσης δεχτή την αίτηση του Δημητρίου Φιλίππου από τα Τρίκαλα να αναλάβει τα έξοδα για την κατασκευή τοιχογραφιών όπου θα εικονίζονται δύο άγιοι, ο Συμεών ο Στυλίτης και ο Αλύπιος ο θαυματουργός, στις δύο κολόνες του ιερού. Τέλος, στα πρακτικά περιέχεται ενθύμηση της υποδοχής της ρωσικής πρεσβείας από τους Έλληνες της Βενετίας.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, ρώσοι πρεσβευτές, εικονογράφηση ιερού, ναός Αγίου Γεωργίου, Δημήτριος Φιλίππου
photo Πρακτικά συνεδριάσεων του Συμβουλίου των που αφορούν το ζωγράφο Εμμανουήλ Τζάνε το λεγόμενο Μπουνιαλή
5 Ιουνίου 1661 - 5 Μαρτίου 1662

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 5, φφ. 47r-48v, 54v-55r

Κατά τις συνεδριάσεις της 5ης Ιουνίου 1661 και 5ης Μαρτίου 1662, το Συμβουλίου των 40 πήρε, μεταξύ άλλων, αποφάσεις που αφορούν την ανάθεση της συντήρησης των εικόνων των Ιεραρχών του ιερού του ναού του Αγίου Γεωργίου, που είχε ζωγραφίσει παλαιότερα ο Μιχαήλ Δαμασκηνός και που ήταν κατεστραμμένες, στον Εμμανουήλ Τζάνε το λεγόμενο Μπουνιαλή, εφημέριο του ναού του Αγίου Γεωργίου και στους αδελφούς του. Τα μέλη του Συμβουλίου ευχαριστημένα από το έργο των αδελφών Τζάνε, αποφασίζουν να τους αμοίψουν με 56 δουκάτα αντί για τα 40 που είχαν συμφωνήσει αρχικά. Στο ποσό περιλαμβάνονταν και τα έξοδα για την αγορά των υλικών που χρειάστηκαν οι ζωγράφοι (36 δουκάτα και 12 γρόσια).

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Εμμανουήλ Τζάνες Μπουνιαλής, εικονογράφηση, ναός Αγίου Γεωργίου
1  2   3  4  5  6  7  8  9  10  ...  >>