Κατάστιχα

Αλφαβητική παρουσίαση ως προς: τίτλο, κατηγορία, χρονολογία, αριθμό κατάστιχου

Εμφάνιση μόνο των καταστίχων με αριθμό:

Υπάρχουν 105 καταχωρήσεις.

photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
1 Μαρτίου 1776

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 12, φφ. 14v-19r

Το Συμβούλιο των 40 συνέρχεται για να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα αποφασίζει: α) την έγκριση των δαπανών για τη συντήρηση των ασημικών της Αδελφότητας και της εκκλησίας? β) τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξης των ιερατικών αμφίων? γ) την οικονομική ενίσχυση του ψάλτη Κωνσταντίνου Βλαστού? δ) την ενοικίαση της περιουσίας της μονής της Παλαιόπολης στην Κέρκυρα? ε) την έγκριση της εκλογής του Ιωάννη Μπενιζέλου στη θέση του δασκάλου της σχολής που ιδρύθηκε χάρη στο κληροδότημα του Ιωάννη Ντέκα στην Αθήνα? στ) την αποδοχή της επιτροπείας του κληροδοτήματος του Σίμωνα Μαρούτση για τη λειτουργία ενός εκπαιδευτηρίου στα Ιωάννινα? ζ) την οικονομική ενίσχυση της Regina Sardi από το κληροδότημα του Μιχαήλ Δημάρικου. Στα πρακτικά επισυνάπτονται οι αιτήσεις του ψάλτη Κωνσταντίνου Βλαστού και των επιτρόπων της διαθήκης του Μαρούτση, που διαβάστηκαν κατά τη συνεδρίαση. Η πρόταση για αποστολή παλαιών ιερατικών αμφίων στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού στην Κέρκυρα καταψηφίζεται.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, Διοικητικό Συμβούλιο, ναός Αγίου Γεωργίου, ασημικά, ιερατικές στολές, Κέρκυρα, Αθήνα, Ιωάννινα, εκπαίδευση, κληροδοτήματα, φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ψάλτης Κωνσταντίνος Βλαστός, μονή Παλαιόπολης, δάσκαλος Ιωάννης Μπενιζέλος, Ιωάννης Ντέκας, σχολείο Αθηνών, Σίμος Μαρούτσης, Regina Sardi, Μιχαήλ Δημάρικος, μονή Ευαγγελισμού
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
6 Μαρτίου 1789

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 12, φφ. 154r-156v

Το Συμβούλιο των 40 συνέρχεται για να εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα αποφασίζει, μεταξύ άλλων, την επανεπένδυση των επιτοκίων από το κληροδότημα Μαρούτση για τη λειτουργία εκπαιδευτηρίου στα Ιωάννινα και την έγκριση των δαπανών συντήρησης ακινήτων. Το Συμβούλιο ενημερώνεται, τέλος, για την τύχη ορισμένων εγγράφων που είχαν αποσπασθεί από το αρχείο της Αδελφότητας το 1750 για να μελετηθούν από το Σπυρίδωνα Καπετανάκη. Στον πρώτο αυτό πυρήνα προστέθηκαν στη συνέχεια έγγραφα που συνέλεξαν ο Καπετανάκης και ο γιός του Λεονάρδος από άλλες πηγές. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του τελευταίου, το κιβώτιο που τα περιείχε ταξίδεψε με πολλούς κινδύνους από τη Βενετία προς τη Γένοβα και την Ισπανία, έως ότου ο Σπ. Καπετανάκης, πρόξενος της Βενετίας πλέον στο Cadice, αποφάσισε να επιστρέψε τα περισσότερα στην Αδεφότητα μαζί με προσωπικές του σημειώσεις. Ένα άλλο σώμα εγγράφων από την ίδια συλλογή αποστέλλεται κατευθείαν στις βενετικές αρχές, λόγω του εμπιστευτικού του περιεχομένου. Η περιπέτεια των εγγράφων αναδεικνύεται από τη συνοδευτική επιστολή του Καπετανάκη, που είναι συνημμένη στα πρακτικά της συνεδρίασης. Τα έγγραφα επανατοποθετούνται στο αρχείο της Αδελφότητας με ένα διακριτικό σήμα, ώστε να είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, Διοικητικό Συμβούλιο, ναός Αγίου Γεωργίου, Ιωάννινα, εκπαίδευση, κληροδοτήματα, συντήρηση ακινήτων, αρχείο της Αδελφότητας, κληροδότημα Μαρούτση, σχολεία Ιωαννίνων, Σπυρίδων Καπετανάκης, Λεονάρδος Καπετανάκης, πρόξενος της Βενετίας στο Cadice, Ισπανία, Γένοβα
photo Πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου των 40
24 Ιουλίου 1802

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 13, φ. 87r-v

Το Συμβούλιο των 40 αξιολογεί το έργο του Νανταλίν Καλογερά (Νadalin Calogera) που, κατά τη 10η Μαρτίου 1795, επωμίσθηκε τη σύνταξη ενός ευρετηρίου με τις σημαντικότερες αποφάσεις που αφορούν την Ελληνική Αδελφότητα Βενετίας κατά την ιστορική διαδρομή της. Τα μέλη του Συμβουλίου κρίνουν ότι ο Καλογεράς, μετά από πολυετή μόχθο, παρέδωσε ένα ιδιαίτερα επιμελημένο και ακριβές κατάστιχο, στο οποίο ευρετηριάζονται αλφαβητικά σημαντικές αποφάσεις της περιόδου 1470-1798 παρμένες από τα κυριότερα κατάστιχα της Αδελφότητας (τη Μariegola και τα Capitolari). Θέλοντας να επιβραβεύσει την αξιόλογη αυτή εργασία, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει να χορηγηθούν στον Καλογερά 100 επιπλέον δουκάτα πέρα από τα 100 που τού είχαν δοθεί στο παρελθόν. Το κατάστιχο που συνέταξε ο Καλογεράς είναι το σημερινό registro 223 με τίτλο Summario leggi Scuola Greca.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40, διοικητική οργάνωση, Nadalin Calogera, ευρετήριο αποφάσεων, Summario leggi Scuola Greca, Μariegola, Capitolare
photo Απόφαση της ελληνικής Κοινότητας για την επιδιόρθωση του δαπέδου του ναού του Αγίου Γεωργίου
8 Μαρτίου 1816

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 13, φ. 239r-v

Το Συμβούλιο των Σαράντα και της Προσθήκης (Consiglio di 40 e Ζonta) εγκρίνει την επισκευή του δαπέδου του ναού του Αγίου Γεωργίου και την αγορά μαρμάρινων λευκών και ερυθρών πλακών (quadri bianchi e rossi di Verona). Αποφασίζεται ακόμη, για ένα καλήτερο αισθητικό αποτέλεσμα, να αφαιρεθούν οι υπάρχουσες ταφικές πλάκες εντός του ναού, ενώ προβλέπεται παράλληλα, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, η δυνατότητα να χαραχθεί η προϋπάρχουσα ταφική επιγραφή επάνω στις νέες πλάκες του δαπέδου.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των Σαράντα και Προσθήκης, εργασίες συντήρησης, ναός Αγίου Γεωργίου
photo Κατάστιχο φορτωτικών του εμπορικού οίκου Σελέκη και Σάρου
28 Ιουνίου 1723 - 12 Μαρτίου 1728

AEIB, Ε΄. Οικονομική Διαχείριση, 1. Διαθήκες, κληροδοτήματα, διαχείριση, δωρεές, αρ. 170, Κατάστιχο 14, φφ. 1r-151v

Κατάστιχο φορτωτικών του εμπορικού οίκου Σελέκη και Σάρου, στο οποίο καταγράφονται τα εμπορεύματα που αποστέλλονται από τη Βενετία, για λογαριασμό των ίδιων ή άλλων εμπόρων, στα νησιά του Ιονίου, στην Πελοπόννησο, στην Άρτα, στη Θεσσαλονίκη και στη Μεσσήνη της Σικελίας. Το κατάστιχο αποτελείται από τυπωμένα φύλλα, στα οποία συμπληρώνονται οι ενδείξεις της ημερομηνίας, του αποστολέα, του πλοίου και του κυβερνήτη του, του αποδέκτη, των μεταφορικών εξόδων και του είδους των εμπορευμάτων. Ενίοτε σημειώνεται επίσης το διακριτικό εμπορικό μονόγραμμα, το οποίο έφεραν τα μεταφερόμενα εμπορεύματα.

Λέξεις-Κλειδιά: διακίνηση εμπορευμάτων, φορτωτικές, Κωνσταντίνος Σελέκης, Λάμπρος Σάρος, Βενετία, νησιά του Ιονίου, Πελοπόννησος, Άρτα, Θεσσαλονίκη, Μεσσήνα
photo Πρώτο βιβλίο γάμων
1599-1701

AEIB, Β΄. Εκκλησία, 5. Ληξιαρχικές πράξεις, Κατάστιχο 14, φφ. 1r-190v

Ληξιαρχικό βιβλίο γάμων της Ελληνικής Aδελφότητας. Tο βιβλίο περιέχει 691 πράξεις γάμων, 23 πράξεις αρραβώνων και μία πράξη ακύρωσης γάμου. H συγκρότησή του αρχίζει το 1599 με απόφαση του αρχιεπισκόπου Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρου και καλύπτει τη χρονική περίοδο έως το 1701. Oι πράξεις είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και καταχωρημένες σύμφωνα με το βαπτιστικό όνομα του γαμπρού ή του αρραβωνιαστικού σε αλφαβητικό ευρετήριο. Σε κάθε πράξη αναφέρεται η ημερομηνία τέλεσης του γάμου ή του αρραβώνα, το ονοματεπώνυμο του γαμπρού και της νύφης μαζί με άλλες πληροφορίες όπως το όνομα του πατέρα, η καταγωγή και το επάγγελμα καθώς και το όνομα του ιερέα που τέλεσε το μυστήριο και τα ονόματα των κουμπάρων.

Λέξεις-Κλειδιά: βιβλίο γάμων, μητροπολίτης Φιλαδελφείας Γαβριήλ Σεβήρος
photo Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου των 40
24 Δεκεμβρίου 1822-12 Aυγούστου 1839

AEIB, IA, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 14, φφ. 1r-201v

Bιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου των 40 κατά το χρονικό διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου 1822 εώς τις 12 Aυγούστου 1839. Aυτή την περίοδο, ήταν πρόεδροι της Kοινότητας ο Άγγελος Γιαλινάς, ο Aθανάσιος Mπαλούλιας, ο Iωάννης Xριστόδουλος Nιννής, ο Άγγελος Φορέστης, ο Aνδρέας Tσιτσέλης, ο Aιμίλιος Tυπάλδος, ο Xρίστος Nιννής, ο Σπυρίδων Kαλούτσης, ο Aντωνάκης Λιασσίδης, ο κόμης Iωάννης Papadopoli, ο Γεώργιος Tζέτζος και ο Kωνσταντίνος Tυπάλδος. Oι αποφάσεις αφορούν την οικονομική διαχείριση και τα κληροδοτήματα, την εσωτερική οργάνωση της Kοινότητας και τις εκλογές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των 40, την οργάνωση του αρχείου της Kοινότητας και τη σύνταξη ευρετηρίου της περιουσίας της, το Φλαγγινιανό σχολείο, τα οικονομικά βοηθήματα, τη μονή και το ναό (τάφοι, ιερά σκεύη, μνημόσυνα και λειτουργίες, κλήρος και ψάλτες). Περιέχονται επίσης αντίγραφα διαφόρων εγγράφων σχετικών με τις αποφάσεις και ενθυμήσεις επισκέψεων βασιλικών προσώπων στο ναό, όπως του ρώσου τσάρου Aλεξάνδρου το 1822, των βασιλέων της Eλλάδας Όθωνα και Aμαλίας το 1937 και του ρώσου πρίγκηπα Aλεξάνδρου το 1938.

Λέξεις-Κλειδιά: Γενική Συνέλευση, Συμβούλιο των 40, Άγγελος Γιαλινάς, Αθανάσιος Mπαλούλιας, Ιωάννης Xριστόδουλος Nίννης, Άγγελος Φορέστης, Ανδρέας Tσιτσέλης, Αιμίλιος Tυπάλδος, Χρίστος Nίννης, Σπυρίδων Kαλούτσης, Αντωνάκης Λιασσίδης, κόμης Iωάννης Papadopoli, Γεώργιος Tζέτζος, Κωνσταντίνος Tυπάλδος, αρχείο της Κοινότητας, ευρετήριο κινητής περιουσίας, τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος, βασιλείς των Ελλήνων Όθων και Αμαλία, πρίγκηπας Αλέξανδρος, τάφοι, ιερείς, ψάλτες
photo Αναφορά επιτροπής επίβλεψης για τις εργασίες συντήρησης στο ιερό του ναού του Αγίου Γεωργίου
3/15 Μαρτίου 1854

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 15, φφ. 100v-102v

Ο Αιμίλιος Τυπάλδος, ο Γεώργιος Τζέτζος, ο Ιωάννης Βελούδης και ο ιερέας Σπυρίδων Ζερβός, μέλη ειδικής επιτροπής που εξέλεξε η Κοινότητα για την επίβλεψη και διεύθυνση των εργασιών συντήρησης στο ιερό του ναού του Αγίου Γεωργίου, υποβάλλουν την τελική έκθεσή τους. Ύστερα από τη χορηγία του Ιωάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος κάλυψε και τα έξοδα συντήρησης του τρούλλου το φθινόπωρο του 1851, οι εργασίες επεκτείνονται από τον Ιούνιο του 1853 στο ιερό του ναού. Στο ζωγράφο Sebastiano Santi ανατέθηκε η συντήρηση (και η επιζωγράφιση) των αγιογραφιών του ιερού και του τέμπλου. Εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η αντικατάσταση της παλαιάς αγίας τράπεζας και παρουσιάζονται τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την κατασκευή της νέας, η οποία εκτελέστηκε πάνω σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Francesco Lazzari.

Λέξεις-Κλειδιά: εργασίες συντήρησης, ναός Αγίου Γεωργίου, αγιογραφία, Αιμίλιος Τυπάλδος, Γεώργιος Τζέτζος, Ιωάννης Βελούδης, ιερέας Σπυρίδων Ζερβός, κόμης Ιωάννης Papadopoli, Sebastiano Santi, Francesco Lazzari
photo Κανονισμός υποχρεώσεων των ιερέων του ναού του Αγίου Γεωργίου
15 Μαΐου 1857

AEIB, Α΄. Οργάνωση - λειτουργία, 3. Πρακτικά Συνεδριάσεων, Κατάστιχο 15, φφ.117r-123v

Επειδή, όπως παρατηρείται από μέλη της Κοινότητας, οι ιερείς του ναού του Αγίου Γεωργίου, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και επίβλεψης, παραμελούν ορισμένα καθήκοντά τους, το Συμβούλιο των 40 και της Προσθήκης εγκρίνει έναν κανονισμό γραμμένο στην ελληνική και ιταλική γλώσσα. Στα 21 άρθρα του ορίζονται κανόνες υποχρεώσεων και γενικότερης συμπεριφοράς των ιερέων όπως : τέλεση των ιερών ακολουθιών, τήρηση του ορθόδοξου εκκλησιαστικού τυπικού, καθορισμός καθημερινών καθηκόντων, θέσεις των στασιδίων που οφείλουν να καταλαμβάνουν. Επίσης, στον κανονισμό γίνεται λόγος για τα άμφια, την ψαλμωδία και την επιμέλεια του ναού και των ιερών αντικειμένων του. Κυρώσεις προβλέπονται για τους ιερείς εκείνους που θα παραβιάζουν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό.

Λέξεις-Κλειδιά: Συμβούλιο των 40 και Προσθήκης, εκκλησιαστική οργάνωση, ναός του αγίου Γεωργίου, υποχρεώσεις ιερέων
photo Ευρετήριο αντικειμένων του ναού του Αγίου Γεωργίου και της Φλαγγινιανής Σχολής
1847-1877

AEIB, Α΄ . Οργάνωση - λειτουργία, 5. Ευρετήρια, Κατάστιχο 15, φφ. 1r-14r

Το κατάστιχο αποτελεί λεπτομερές ευρετήριο της κινητής περιουσίας του ναού του Αγίου Γεωργίου και του Φλαγγινιανού Κολλεγίου το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής. Συντάχθηκε το 1847 αλλά φέρει και μεταγενέστερες προσθήκες (έως τις 19 Μαρτίου 1877). Ευρετηριάζονται, ανά κατηγορία χώρου φύλαξης ή τοποθέτησης, λείψανα αγίων, εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, έργα ζωγραφικής, έπιπλα και διάφορα σκεύη, καθώς και αναλυτικά οι τίτλοι βιβλίων και χειρογράφων που ανήκαν στην εκκλησία ή στο Φλαγγινιανό.Σημαντικές πληροφορίες που, ενίοτε, συνοδεύουν την καταγραφή των παραπάνω αντικειμένων σχετικά με την προέλευσή τους, τον τόπο φύλαξής τουσ ή την κατάσταση της διατήρησής τους.

Λέξεις-Κλειδιά: εικόνες, βιβλία, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, βιβλιοθήκη, ναός Αγίου Γεωργίου, Φλαγγινιανό Κολλέγιο, ευρετήριο κινητής περιουσίας
1  2  3  4  5  6  7   8  9  10  ...  >>